Wpisz i naciśnij Enter

Gruszki w czerwonym winie

Nie jestem raczej specjalistką w pieczeniu ciast, robieniu tortów. Zdecydowanie wolę owocowe desery, które często są zdrowsze i mniej kaloryczne niż pozostałe desery.
Ten deser był dopełnieniem romantycznej kolacji, podany z dodatkiem czerwonego wina które zostało użyte przy jego wykonaniu, smakował wyśmienicie.

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 2 twarde gruszki dość twarde (obrane i przekrojone wzdłuż, ale zachowajcie ogonek do ozdoby)
– 1 i 1/4 szklanki półwytrawnego dobrego wina (najlepiej wybrać ulubione wino, a i potrawa wtedy na tym zyska)
– 1/4 szklanki cukru
– 2,5 cm pasek skórki z cytryny
– 2,5 cm laski wanilii
– 3/4 szklanki świeżych malin

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki wsadzić do dość szerokiego garnuszka, tak aby wszystkie położyły się na dnie. Dodać 3/4 szklanki wody oraz wino. Dodać cukier, skórkę z cytryny oraz wanilię. W blenderze zmiksować pół szklanki malin na pure. Przetrzeć pure przez sito i dodać do gruszek.
Gruszki doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i delikatnie gotować 30-40 min. Można je obciążyć np talerzem z góry. Gotować aż cienki nóż łatwo wejdzie w najgrubszą część gruszki.
Ostudzić gruszki. Owoce wyjąć i połoćyć do miseczek lub talerzy trochę głębszych. Z sosu wyjąć skórkę z cytryny i wanilię, gotować aż sos zgęstnieje (połowa odparuje). Polać gruszki, dodać pozostałe mailiny (jeśli jakieś zostały 🙂 ). Podawać.

gruzkawwinie2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. super, wykorzystam

  2. To musi być bardzo dobre 🙂