Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
pół opakowania makaronu tagliatelle Barilla (wystarczy dla 2 osób)
250 ml śmietany
100-150dag boczku pokrojonego w kosteczkę (koniecznie bez tych małych kosteczek)
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
świeżo mielony pieprz
tarty parmezan
szczypiorek i pietruszka do posypania
Przed rozpoczęciem przygotowania pamiętajcie że makaron Tagliatelle gotuje się niezwykle krótko. To należy uwzględnić w przygotowaniu potrawy. Dlatego w momencie wstawienia do garnka wody na makaron, zaczynacie robić sos.Na patelni podsmażcie boczek oraz czosnek, jednak uważając żeby ten drugi nie przypalił się. W miseczce rozbijacie i lekko rozrabiacie jajko, mieszając je ze śmietaną. Dodajecie mieszkankę na patelnię (w razie czego podlewając odrobiną wody z gotowanego makaronu, aby sos nie był tak bardzo gęsty). Chwile potem dodajecie ugotowany makaron tagliatelle i mieszacie.
Doprawcie jeszcze na koniec pieprzem, parmezanem i posypcie mieszkanką szczypiorku i pietruszki. Smacznego!

Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem
Makaron z sosem pomidorowym i klopsami
Makaron z awokado
11 comments
A czy boczek można zastąpić czymś innym?:)
Lena, proponuję szynkę parmeńską lub inną podobną
O super:) dzięki:D
a ja uwielbiam makaron papardelle, ale tu byłby chyba zbyt obszerny ;p
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Od dłuższego czasu zabieram się do zrobienia carbonary… Dobrze, że mi o niej tutaj przypomniałaś 🙂
Bardzo lubię Twojego bloga. Nie lubię planować jedzenia i zazwyczaj potrzebuję czegoś prostego na już. U Ciebie pysznych przepisów i pięknych, zachęcających zdjęć co niemiara:)
Bardzo to miłe 🙂 Zapraszam oczywiście częściej
Nie wolno dawac śmietany na gorąca patelnie, bo zawsze nawet najlepsza się trochę zwarzy. Trzeba ja zaprawić najpierw, co z sosu do carbonary będzie grudkowa dupa
Nie zgodzę się z Tobą. Wielokrotnie dodaję śmietanę bezpośrednio na patelnię, robiąc sosy, do makaronu etc. Nie waży się nigdy. Ważenie możesz zaobserwować w przypadku dodawania śmietany np do zupy, wtedy hartowanie jest koniecznością. Przy tym sosie nie ma zupełnie takiej potrzeby.
Jaką mogę dać śmietanę, 18% czy może 30 %?
Jaką mogę dać śmietankę, 18% czy 30%?