/Przepis powstał we współpracy reklamowej z Kapitan Navi/
Po raz kolejny udowadniam Wam, że śledzie idealnie nadają się do grillowanych potraw. Tym razem wersja rybna greckiego gyrosa z łódeczkami ziemniaczanymi oraz grillowanym śledziem. A do tego obowiązkowo domowy pyszny sos tzatziki, który jeszcze bardziej podkreśli smak ryby i grillowanych ziemniaczków. Musicie spróbować tego zestawienia.
Do przygotowania potrawy użyłam bardzo przeze mnie lubianych śledzi po Kołobrzesku od Kapitan Navi. Możecie je dodać bez grillowania, grillować na papierze do pieczenia lub podobnie jak ja tym razem zrobić panierkę i grillować na aluminiowej tacce do grilla. W każdej wersji Twój gyros będzie pyszny, sam spróbuj!
Śledzie po Kołobrzesku to pyszne, wyraziste w smaku i bardzo mięsiste kawałki śledzia, cebulka, zalewa na bazie oleju rzepakowego z odrobinką octu i przypraw. Produkty Kapitan Navi w tym Śledzie po Kołobrzesku znajdziecie w Biedronce, Aldi, Carrefourze, Intermarche, Stokrotce i POLOmarkecie. Teraz są w konkursowych opakowaniach! A warto je kupić, bo marka ma teraz dla was konkurs!
KONKURS KAPITAN NAVI
Od 30 czerwca do 15 sierpnia trwa fantastyczny konkurs. Co należy zrobić? Kupić Śledzie po Kołobrzesku Kapitan Navi, zachować paragon oraz przygotować danie z grilla z wykorzystaniem jednego z pomysłów dostępnych na stronie https://kapitan-navi.pl/, lub przygotować swój autorski pomysł! Marka przygotowała dla Was fantastyczne nagrody!
3 nagrody główne – grill gazowy
5 x grill węglowy
10 x grill elektryczny
Róbcie zatem swoje dania, fotografujcie, a efekty wrzucajcie w komentarzu pod postem na Facebooku. Nie zapomnijcie o dodaniu informacji o akceptacji regulaminu! Życzę Wam powodzenia!
GYROS Z GRILLA ZE ŚLEDZIEM
Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 4 chlebki typu pita
– 4-5 większych ziemniaków
– 1 opakowanie Śledzi po Kołobrzesku Kapitan Navi
– 1 jajko
– kilka łyżek bułki tartej
– 3 łyżki opisy z oliwek
– przyprawy do ziemniaków: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano
– dodatki do gyrosa: rzymska sałata, marynowana cebula (możesz użyć cebuli z opakowania Śledzi po Kołobrzesku, ewentualnie pomidorki czy plasterki ogórka
Składniki sos tzatziki:
– 1 długi zielony ogórek
– 200 g jogurtu greckiego
– 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
– sól i pieprz
– opcjonalnie: świeże listki mięty drobno posiekane lub drobno posiekany koperek
Do przygotowania: tacki aluminiowe do grillowania (grill węglowy) lub papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj. Pokrój w ósemki, tak aby stworzyć łódeczki i wrzuć do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj, aż będą miękkie. Po zagotowaniu wody wystarczy około 5 minut, ważne jest bowiem to aby ziemniaki nie rozpadły się później przy grillowaniu. Po ugotowaniu odcedź i lekko przestudź.
- W tym czasie przygotuj sos tzatziki. Dokładnie umyj ogórka i zetrzyj go na tarce o średnich lub większych oczkach. Najlepiej ścieraj ogórka bez tego miękkiego i wodnistego środka, dzięki temu sos nie będzie zbyt rzadki.. Do startego ogórka dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Możesz dorzucić też świeże zioła, ale bez nich sos jest już pyszny. Wymieszaj i wstaw do lodówki do czasu podania.
- Z oliwy i zestawu przypraw do ziemniaków przygotuj marynatę. Za pomocą pędzla kuchennego marynuj ziemniaki i układaj je na tacce do grillowania lub bezpośrednio na grillu (na przykład elektrycznym).
- W miseczce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Śledzie po Kołobrzesku Kapitan Navi pojedynczo panieruj najpierw w jaku a później w bułce tartej i odkładaj na tackę do grillowania lub papier do pieczenia.
- Przygotuj grill i kiedy jest już rozgrzany, grilluj śledzia wraz z ziemniakami. Ziemniaki będą potrzebowały odrobinę więcej czasu, dlatego zacznij od nich. Na koniec podgrzej też chlebki pita i przekrój je na pół tworząc kieszonki.
- Do każdej kieszonki dodawaj listki sałaty rzymskiej, kilka grillowanych łódeczek ziemniaczanych, kilka kawałków grillowanego śledzia, przygotowany sos tzatziki oraz marynowaną cebulę i inne dodatki. Podawaj.








