Sałatka na kolację, lub na obiad..
Tego typu potrawy lubię najbardziej wieczorem. Przygotowuje wtedy coś pysznego i mam chwilę dla siebie np przy odcinku ulubionego serialu. Ta propozycja spodoba się szczególnie tym z Was którzy lubią smak koziego sera. Ja bardzo lubię łączyć go ze słodyczą buraków lub z świeżością owoców cytrusowych.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
Przygotowanie: ok 10 minut + czas pieczenia buraków
Składniki:
– 2 upieczone buraczki
– 5-6 plasterków sera koziego
– pół szklanki kaszy kuskus
– spora garść lisci świeżego szpinaku
– oliwa z oliwek – ok 2 łyżek
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu
– świeżo mielony czarny pieprz
– sól
Przygotowanie:
Do tej sałatki możecie także wykorzystać buraczki ugotowane, choć pieczone mają lepszy smak. Upieczcie je w piekarniku bez zawijania w folię aluminiową ok 50-70 minut (w zależności od wielkości).
Zacznijcie od przygotowania kaszy kuskus. Zalejcie ją wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę soli. Po dwóch minutach do kaszy dodajcie umyte liście szpinaku i jeszcze przykryjcie na pozostałe 3 minuty.
Na talerz wyłóżcie kaszę ze szpinakiem, na to cienkie plasterki buraka i kilka plasterków sera koziego. W miseczce wymieszajcie oliwę, sok z cytryny i miód. Polejcie sosem sałatkę. Doprawcie mielonym pieprzem.
Z podanych ilości wyjdą Wam 2 nieduże lub jedna spora sałatka.
SMACZNEGO!





