To jeden z najprostszych przepisów na makaron, głównie przez ilość składników potrzebnych do jego przygotowania i oczywiście niezwykle krótki czas zrobienia. Dla mnie makaron ideał, bo nie dość że pikantny i aromatyczny, to wszystkie składniki zawsze mam w domu i mogę go zrobić przy tzw pustej lodówce 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
SPAGHETTI AGLIO OILO
PRZYGOTOWANIE: 8-15 minut w zależności od czasu gotowania makaronu
SKŁADNIKI:
– pół opakowania makaronu typu spaghetti
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– ok 100 ml oliwy z oliwek
– tarty parmezan do posypania
– pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie posiekajcie chilli, czosnek, oraz natkę pietruszki. W momencie kiedy makaron będzie już ugotowany na patelnię wlejcie oliwę. Dorzućcie czosnek i chilli i dosłownie 1-2 minuty smażcie. Nie możecie dopuścić aby czosnek zrobił się ciemny bo całość dania będzie gorzka. Do tak przygotowanego sosu z oliwy dodajcie makaron, wyłączcie ogień na kuchence i wsypcie natkę pietruszki. Wszystko wymieszajcie. Nakładajcie makaron do głębokich taperzy, posypując go na koniec pieprzem i tartym parmezanem (lub podobnym serem).






4 comments
Najlepszy typ makaronu jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam wszystkim! Doskonały przepis. 🙂 Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/
To prawda jest pyszny 🙂 Dzięki za zaproszenie, zajrzę na pewno 🙂
Mój ulubiony przepis, prosty i pyszny – czasami dodaję też krewetki 🙂
Przepisy na dania z makaronem są moimi jednymi z ulubionych, pysznie! 🙂