Jeśli lubicie hummus tak jak ja, wiecie że można go zrobić w bardzo wielu pysznych wersjach z tradycyjnymi lub niecodziennymi dodatkami. Tym razem po przygotowaniu pysznej zupy z pieczonych pomidorów i papryki, zostało mi odrobinę soczewicy i ciecierzycy, które postanowiłam zużyć do przygotowania hummusu. Jeśli zmieszacie oba strączki, konsystencja będzie bardziej aksamitna, niż w przypadku pasty z samej soczewicy.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– pieczona ciecierzyca
– falafel
– hummus z suszonymi pomidorami
– tradycyjny hummus
– sałatka z kurkami i ciecierzycą
HUMMUS Z SOCZEWICĄ
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
– pół szklanki ugotowanej soczewicy (lub z puszki)
– 1 czubata łyżka tahiny (lub 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu)
– sok z połowy limonki
– 1 ząbek czosnku
– 4-6 łyżek oliwy z oliwek + do polania
– ew sumak do posypania
Składniki umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na jednolitą masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta możecie dodać odrobinę zimnej wody. Pastę wyłóżcie do głębokiego talerza, za pomocą łyżki zróbcie wgłębienia w postaci „krateru” i na hummus wlejcie kilka łyżek oliwy. Możecie całość posypać sumakiem lub np papryką wędzoną. Smacznego!
4 comments
Wygląda pysznie, z soczewicą nie testowałam 😉 Czas to zmienić 🙂
Koniecznie to zmień 🙂
Bardzo lubię! Szczególnie na kolację 🙂
ja też uwielbiam właśnie na kolację 🙂