Są weekendy, idą święta. To czas kiedy częściej decydujemy się na bardziej pracochłonne obiady, pieczone mięsa na obiad czy na kanapki zamiast kupowanej w sklepie wędliny. Są naprawdę proste do przygotowania, choć wymagają chwili czasu.
Dzisiejszą łopatkę upiekłam na obiad. Kilka plastrów zjedliśmy w pysznym sosem musztardowym z suszonymi pomidorami. To co zostało wykorzystaliśmy do kanapek jeszcze kilka dni po upieczeniu. Zapraszam zatem na poniższy przepis, pomogę Wam upiec pyszne i miękkie mięso, dam niezbędne wskazówki do przygotowania. W moim przepisie znajdziecie dodatek białego wina – nie jest ono niezbędne, ale w przypadku kiedy będziecie dalej robić sos do mięsa, sos z białego wina po pieczeniu bardzo Wam się do tego przyda.
Polecane przepisy:
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– kotlet schabowy
JAK PIEC ŁOPATKĘ?
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
– łopatka o wadze około 1-1,5 kg
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
– 100 ml białego wytrawnego wina
– rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką
Przygotowanie:
- Łopatkę umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
- Natrzyj łopatkę oliwą, startym za pomocą praski czosnkiem, oregano, solą, pieprzem. Łopatkę włóż do rękawa do pieczenia mięs lub do naczynia żaroodpornego. Dolej białe wino, zamknij rękaw/naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C.
- Piecz karkówkę około 2h w tej temperaturze.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na około 20 minut zanim otworzysz naczynie/rękaw. Dopiero wtedy otwórz i krój łopatkę. Polecam zrobienie łopatki w sosie musztardowym z suszonymi pomidorami.
SMACZNEGO!