Młoda kapusta

Młode ziemniaki, młoda kapusta, za te smaki kocham wiosnę. Czasami chciałabym aby trwała cały rok, bo warzywa smakują wtedy genialnie. Młoda kapusta nie była często składnikiem obiadu w moim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny lekko słodki smak i delikatność.

Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu:
ogórki kiszone
pikantny sos pomidorowy
domowa musztarda
ziemniaki nakrajane
– podstawowy przepis na ziemniaczane puree
puree z dyni
– jak upiec ziemniaki w mundurkach
konfitura z cebuli
frytki z batatów
gotowana kukurydza
frytki z warzyw

MŁODA KAPUSTA

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje w formie dodatku do obiadu

SKŁADNIKI:

– 1 młoda kapusta
– 1 pęczek koperku
– 500 ml wody
– 3 listki laurowe
– 5-6 kulek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę obierz, przekrój na pół i dalej na ćwiartki, a następnie wykrój głąb.
  2. Tak przygotowaną kapustę drobno posiekaj i wrzuć do średniej wielkości garnka. Postaw na palniku, dodaj wodę i wszystkie przyprawy. Gotuj kapustę przez 15 minut aż zmięknie.
  3. Na patelni rozpuść masło i dodaj do masła mąkę. Mieszaj zasmażkę przez 2 minuty aż zrobi się odrobinę bardziej rumiana. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty i wymieszaj całość.
  4. To czas na szatkowanie i dodanie koperku. Młoda kapusta jest gotowa.
    Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Młoda kapusta
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem

Połączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zestawienie słodyczy i wyrazistego  smaku sera wydało mi się...

Zamknij