Za co uwielbiam dania jednogarnkowe? – ja ich prostotę i mało zaangażowania. Nie zawsze mam bowiem ochotę spędzać długie godziny w kuchni. To danie jest doskonałe w takim przypadku. Jego przygotowanie w piekarniku zajmie Wam chwilę, ale Wy w tym czasie możecie odpocząć i np delektować się pasjonującą książką.
Przygotowanie: ok 1h
Składniki:
– 2 spore piersi kaczki ze skórą
– sól, pieprz, majeranek do przyprawienia
– 4-5 ziemniaków
– 2 jabłka
– do przyprawienia ziemniaków: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, zioła prowansalskie
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania kaczki. Przyprawcie ją w pierwszej kolejności. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażcie lekko kaczkę, zaczynając od strony ze skórą. Ja podsmażałam w tym samym naczyniu w którym potrawa się zapiekała. Tak jest zdecydowanie wygodniej.
Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w mniejsze części. Doprawcie tak jak lubicie i polejcie oliwą z oliwek.
Póki co bez jabłek wsadźcie do nagrzanego piekarnika do 200 st. W pierwszej części pieczcie z przykryciem (jeśli wasze naczynie nie ma przykrywki wykorzystajcie tak jak ja kawałek folii aluminiowej).
Po ok 1 h sprawdźcie stan mięsa. Jeśli już powoli robi się miękkie, dodajcie pokrojone na ćwiartki jabłko. Na chwile przykryjcie jeszcze pokrywką lub folią (ok 10 min).
Odkryjcie danie w ostatnim etapie aby ładnie się zarumieniło. Danie jest gotowe kiedy elementy lekko się zrumienią a kaczka jest mięciutka.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
8 comments
świetna sprawa 🙂 Też uwielbiam dania jednogarnkowe – a szczególnie pieczone. Wyglądna smacznie 🙂
fajne, szybkie i pomysłowe
idealne na boże narodzenie:D
Przepysznie i pięknie się prezentuje!
Świetnie wyglądające danie i pewnie smakowite.
Ale fajny i łatwy pomysł na weekendowy obiad
to fakt na święta idealne i nie trzeba stać w kuchni:)
Wyszła świetnie 😉 Aromatyczna i mięciutka.