Kaczka z pigwą

Dostałam ostatnio wyzwanie od marki Saska, zrobić pyszne danie wytrawne z dodatkiem pigwy. Owoc dotychczas kojarzyłam głównie z nalewką, sama miałam okazję robić nalewkę pigwową. Spróbowałam więc Saska Pigwa i postanowiłam z pigwy zrobić dodatek do mięsa. I stanęło na kaczce, na pysznej kaczej piersi smażonej, którą podałam w ciekawym słodko-pikantnym otoczeniu. Do mojego chutney z pigwy dodałam świeże chilli, zależało mi na wyrazistości i niepowtarzalnym smaku. Aby kontynuować nutę słodyczy kaczkę podałam na dyniowym puree, które robi się bardzo prosto. Obiad zjedliśmy z kieliszkiem Saska Pigwa. Serdecznie zapraszam po przepis i zachęcam do wypróbowania dania i podzielenia wrażeniami na Facebooku Saska, oraz wizyty na stronie www.pijodpowiedzialnie.pl

kaczka z pigwą

PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki chutney:
– 2 owoce pigwy
– 6-8 łyżek cukru trzcinowego lub cukru kokosowego i białego (pół na pół)
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 150 ml soku pomarańczowego
– 2 goździki
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 1 papryczka chilli

Pozostałe składniki:
– 2 piersi z kaczki
– sól, pieprz
– 500 g dyni hokaido

 

Przygotowanie:

  1. Pigwowy chutney możesz przygotować wcześniej, przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
  2. Pigwy umyj dokładnie, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne (nie musisz obierać). Pokrój pigwę w niewielką kostkę o boku około pół centymetra. To najtrudniejsza część procesu, pigwa jest bowiem dość twarda.
  3. Do garnuszka włóż pokrojoną pigwę, dodaj cukier, ocet, sok pomarańczowy, goździki i ziele angielskie. Całość gotuj przez 25 minut, aż pigwa zrobi się miękka, od czasu do czasu zamieszaj w garnuszku aby nic nie przywarło. Teraz dodaj drobno posiekane chilli i podgrzej jeszcze 2-3 minuty.
  4. 1/3 duszonej pigwy odłóż do osobnej miseczki. Wybierz przyprawy (ziele i goździki) z obu porcji. Zblenduj porcję większą i po zblendowaniu dołóż odłożoną wcześniej mniejszą porcję pigwy. Chutney jest już gotowy.
  5. Kaczkę wyjmij na minimum godzinę przed smażeniem z lodówki. Nakrój skórkę ostrym nożem tworząc kratkę, wtedy posól i popieprz mięso. Zrób to minimum 30 minut przed smażeniem.
  6. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i piecz przez 20 minut lub do czasu aż dynia zmięknie (uważaj jednak aby nie przypalić dyni). Po wyjęciu z piekarnika zblenduj dynię na jednolite puree, a następnie dopraw puree dodają nieco soli i pieprzu.
  7. Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu połóż kaczkę skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez 12-15 minut w zależności od wielkości piersi i grubości tłuszczu. Następnie odwróć kaczkę i smaż kolejne 5 minut. Jeśli pierś z kaczki jest gruba możesz w połowie smażenia przykryć patelnie pokrywką, dzięki temu nie będzie całkiem surowa w środku, zostanie lekko różowa. Tak usmażoną kaczkę połóż na 2-3 minuty na talerzu aby mięso nieco odpoczęło. Pokrój kaczkę w ukośne pasy. Na talerz włóż puree z dyni, kaczkę oraz chutney z pigwy. Podawaj od razu 🙂

Smacznego!

*Przepis powstał we współpracy z Saska

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kaczka z pigwą
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Musisz być pełnoletni aby odwiedzić tą stronę

Podaj datę urodzenia

- -

Przeczytaj poprzedni wpis:
Smalec tradycyjny

Były kiedyś lata kiedy smalec robiłam dość często. Przygotowywałam także wariacje z pomidorami i papryką, bardzo chętnie jedzone przez moich...

Zamknij