Smalec tradycyjny

Były kiedyś lata kiedy smalec robiłam dość często. Przygotowywałam także wariacje z pomidorami i papryką, bardzo chętnie jedzone przez moich znajomych i przyjaciół. Teraz nadeszły takie lata że po smalec sięgam zdecydowanie rzadziej, a dla jednej kanapki nie uruchamiałam całej produkcji. Tym razem było jednak inaczej. J. karmi w zimę ptaki, przygotowując im mieszanki ziaren i owoców. Wiesza także kawałki słoniny dla sikorek. Słoniny kupił tyle że sikorki obecne w naszym ogrodzie nie były w stanie go przejeść, więc stanęło na przygotowaniu smalczyku. Nie jest trudny do zrobienia, a efekt jest pyszny. Dodaję do smalcu zawsze cebulkę, jabłko i boczek. To według mnie najlepsza kombinacja smaków.

Koniecznie podaj smalec z ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone.

SMALEC TRADYCYJNY

Przygotowanie: około 2 h

Składniki:
– 800-900 g słoniny bez skóry
– 2 cebule
– 200 g wędzonego boczku
– 1 jabłko
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ze słoniny usuń skórę i zmiel ją dwukrotnie. Przełóż słoninę na dużą patelnię i na średnim ogniu powoli wytapiaj tłuszcz. Pierwsze wytapianie trwa jakieś 30-40 minut, nie rób tego zbyt szybko. Smalec powinien stać się przeźroczysty i powinny się z nim zrobić nieduże grudki o ciemniejszym kolorze.
  2. W czasie wytapiania smalcu pokrój w małą kostkę boczek oraz cebulę. Do wytopionego smalcu dodaj boczek i smaż jeszcze 10 minut, po czym dodaj cebulę i dalej smaż kolejne 10 minut.
  3. W tym czasie obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę jabłko. Dodaj jabłko kiedy cebula lekko już zbrązowieje. Smaż jeszcze przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.
  4. Wyłącz ogień i dopraw smalec łyżeczką soli oraz łyżeczką pieprzu. Pozostaw go do przestygnięcia. Kiedy smalec zgęstnieje i zacznie się już robić biały, przełóż smalec z patelni do słoiczków lub misek. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
  5. Podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem.
    SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Smalec tradycyjny
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka jarzynowa

To klasyk, ale z mojego doświadczenia wynika, że każdy robi ją nieco inaczej. Oczywiście nieskromnie uważam że mój przepis jest...

Zamknij