Babka cytrynowa

To ciasto jest idealne podczas Wielkanocy, ale nie tylko. Takie wypieki to najprostsze do przygotowania ciasta, niezwykle kruche i smaczne. Ja najchętniej jadam kawałeczek do kubka kawy lub herbaty. Babkę możesz posypać cukrem pudrem tak jak ja lub zrobić dowolną polewę – lukier, lukier cytrynowy lub czekoladę. Za każdym razem Twoja babka może być inna.

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
babka majonezowa
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
śledź w czosnku i majeranku
łosoś marynowany w koprze i wódce 
rolady z szynką i sałatką jarzynową
sałatka jarzynowa
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
mazurek kajmakowy
przepis na pasztet
jajka faszerowane

Przygotowanie: ok 1 h

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru – najlepiej drobnego do wypieków
– 4 jaja rozmiar L
– 125 g masła
– 1 cytryna (sik i otarta skórka z całej cytryny)
– 5 łyżek mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
– masło i mąka do formy

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zanim rozpoczniesz przygotowania wyjmij z lodówki jaja, mleko i masło. Wszystko musi nabrać temperatury pokojowej a masło powinno być wręcz miękkie.
  2. Do misy miksera dodaj masło oraz cukier. Zacznij ubijać aż składniki się połączą a masa zacznie robić się puszysta.
  3. Oddziel żółtka od białek. Do masy maślanej dodawaj po 2 żółtka oraz połowę mąki przewidzianej w przepisie, a następnie kolejne dwa żółtka i resztę mąki, proszek do pieczenia, mleko, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Przyszedł czas na ubicie białek w osobnej misce. Powinny zrobić się sztywne. Białka przełóż do wcześniej przygotowanego ciasta i już za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wszystko wymieszaj, do połączenia.
  5. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut, do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudź, wyjmij babkę z formy i posyp cukrem pudrem lub polej polewą.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Babka cytrynowa
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kaczka z pigwą

Dostałam ostatnio wyzwanie od marki Saska, zrobić pyszne danie wytrawne z dodatkiem pigwy. Owoc dotychczas kojarzyłam głównie z nalewką, sama...

Zamknij