Ilość przepisów na pieczywo w ostatnim czasie wzrasta na moim blogu, mam już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Jest z czego wybierać.
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
–Rogaliki maślane
KAJZERKI
Ilość porcji: 10 bułek
Przygotowanie: 2 h 20 minut
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
– 3/4 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby nieco więcej)
– czubata łyżeczka cukru
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– ewentualnie do posmarowania przed pieczeniem: 1 jajko i 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- UWAGI: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo.
- Roztop masło i odstaw aby nieco przestygło.
- Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży: drożdże zmieszaj z wodą (3/4 szklanki) i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Dopiero po tym czasie wymieszaj pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie.
- Jeśli korzystasz z drożdży suchych: do misy robota wsyp mąkę, wodę, jajko, drożdże, cukier i sól. Mieszajcie wszystko 3-5 minut, a kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj aby uzyskać jednolite ciasto, które nie jest zbyt klejące. Ale jeśli ciasto jest zbyt twarde to dodaj jeszcze z 50 ml wody. Ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłym miejscu na 60 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 10 części i uformujcie ładne kuleczki które położysz na blasze w sporych od siebie odstępach. Zostaw bułeczki do wyrośnięcia jeszcze 30-40 minut.
- Bułeczki po wyrośnięciu możesz naciąć na górze. Jajo rozkłóć za pomocą widelca lub pędzelka w miseczce, dodaj mleko. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj bułeczki (ta czynność nie jest konieczna). Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 st C. Bułki powinny się piec 15 minut, aż wyrosną i staną się pięknie zarumienione.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź bułki na kratce.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
2 comments
Kajzerki wyszły po prostu przepyszne:) Idealne. Bardzo dziękuję za ten przepis 🙂
Petarda! Wyszły idealne 🙂