Przecież koltlet wcale nie musi być z mięsa. Znam wiele możliwości i ciekawych propozycji kotletów wegetariańskich, warzywnych czy takich jak ten – z jajek. Dla tych z Was co jajka lubią będzie to smak idealny 🙂
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– burger z czerwonej soczewicy
– najlepsze domowe bułki do hamburgerów
– domowy cheeseburger
– burger z indyka z cukinią
– kotlety ziemniaczane
– wegeburger z kalafiora
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 10 jajek ugotowanych na twardo
– 2 świeże jaja
– 1 bułka pszenna
– garść posiekanej pietruszki
– sól, pieprz
– bułka tarta
Przygotowanie:
Ugotowane jaja posiekajcie dość drobno. Bułkę włóżcie do miseczki, zalejcie przegotowaną lekko ciepłą wodą i przyciśnijcie czymś ciężkim. Po 3-4 min wyjmijcie ją i odciśnijcie tyle wody ile wam się uda. Bułkę posiekajcie drobno.
Do posiekanych jaj dodajcie: odciśniętą bułkę, 2 świeże jaja, pietruszkę, sól i pieprz (ok łyżeczki każdego). Wymieszajcie masę. Jeśli jest za bardzo kleista dodawajcie po trochę bułki tartej aż masa stanie się jednolita i łatwa do uformowania kotletów.
Formujcie kotlety, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie na średnim ogniu do uzyskania ciemniejszej skorupki wokół.
Na zdjęciach znajdziecie propozycję podania – burger jajeczny w pszennej bułce z dodatkiem rukoli i marynowanej cebuli.
SMACZNEGO!