To danie pochodzi z książki kucharskiej „Jerozolima” i ma wyraźne akcenty smakowe z tamtego regionu. Nie przejmujcie się jednak jeśli nie możecie kupić przyprawy sumak, możecie ją pominąć i przygotować sos czosnkowy bez jej dodatku. Danie będzie również bardzo smaczne.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– burger z czerwonej soczewicy
– najlepsze domowe bułki do hamburgerów
– domowy cheeseburger
– burgery z kotletem jajecznym
– zapiekanki z pieczarkami
– wegeburger z kalafiora
– chlebek z cukinii
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 350 g mielonego mięsa z indyka (pierś z indyka)
– 1 cukinia
– 1/4 szklanki dymki drobno posiekanej
– 1 jajko
– 2 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– sól, mielony czarny pieprz
– kilka łyżek oleju do smażenia
Sos ze śmietany i sumaku:
– 100g śmietany 18%
– 150 g jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 1 yżeczka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– 1,5 łyżki oliwy
– 1 łyżka sumaku
– odrobina soli i pieprzu
Przygotowanie:
Danie należy rozpocząć od przygotowania sosu śmietanowego. Zmieszajcie wszystkie składniki i odstawcie sos do lodówki.
W tym czasie rozpocznijcie nagrzewanie piekarnika do 200 st. Składniki na burgery, wszystkie za wyjątkiem oleju połączcie ze sobą. Na patelni rozgrzejcie olej i formujcie burgery które następnie podsmażajcie ok 4 minuty z każdej strony. Następnie burgery przełóżcie delikatnie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczcie ok 6-7 minut.
Możecie kotleciki podawać samodzielnie jedynie z dodatkiem sosu, lub w postaci burgerów z bułką i dowolnymi dodatkami. Jeśli lubicie pikantne dania możecie wzbogacić burgera dodając nieco papryczek jalapenio.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Świetnie zdjęcia. Aż zgłodniałam 😉 Jadłam wiele burgerów, ale z mięsem z indyka jeszcze nie 😉