Wegeburger z kalafiora

Na te burgery warto poświęcić chwilę czasu, a ich smak docenią nawet wielbiciele mięsnych burgerów. Dlaczego? Te kotlety kalafiorowe są wręcz obłędnie dobre, a do tego magiczny zielony sos i czerwona kapusta zrobią niesamowitą robotę.

Wegeburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów.  Są maślane i pyszne.

Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
najlepszy domowy cheeseburger
burgery z indyka i cukinii
burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
zapiekanki z pieczarkami
sałatka z pieczonym kalafiorem
sałatka z batatem i jakiem na miękko

wegeburger z kalafiora

Przygotowanie: 60 minut

Składniki kotlety:
– 3/4 szklanki quinoi (miara przed ugotowaniem
– 1 kalafior średniej wielkości
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: po łyżce chilli, cayenne, kminu rzymskiego, soli, czosnku suszonego, pieprzu
– 3/4 szklanki bułki tartej
– 3 jajka
– olej do smażenia

Zielony sos:
– 1 awokado
– pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek lub mała doniczka świeżej kolendry
– 1-2 łyżki papryczek jalapeno z zalewy lub 1 świeża papryczka
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– 100 ml wody
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– pół szklanki pistacji

Dodatki do burgerów:
– 1 szklanka czerwonej kapusty posiekanej
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– inne dodatki np: papryczki jalapeno

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 18o st C. Kalafiora pokrój w większe różyczki, połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw. Piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardzie miękki i zrumieniony. Wyjmij go z piekarnika i przestudź.
  2. W czasie pieczenia kalafiora ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kalafiora dodaj do miksera z funkcją miksowania pulsacyjnego. Używając tej funkcji zblenduj kalafiora tak, aby pozostały małe kawałki kalafiora a nie jednolite puree. Do tego wystarczy 3-4 razy nacisnąć funkcję „pulse”.
  4. Przełóż kalafiora do miski, dodaj quinoa, pozostałe przyprawy, jajka i bułkę tartą. Z podanej masy uformuj kotleciki, z podanej ilości produktów wyjdzie 8-10 kotletów (jeśli masa będzie kleiła się zbyt bardzo dodaj jeszcze trochę bułki tartej). Na rozgrzanym na patelni oleju smaż kotlety z obu stron do zrumienienia.
  5. Składniki sosu oprócz pistacji umieść w blenderze. Zblenduj składniki na jednolity sos, a następnie dodaj pistacje i ponownie zblenduj przez chwilę.
  6. Czerwoną kapustę posiekaj w cienkie paseczki, dodaj cukier i ocet i odstaw na min 10 minut.
  7. Przygotuj burgery. Przekrój bułki do burgerów, dodaj kotlet, czerwoną kapustę, zielony sos. Możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno jeśli wolisz ostrzejsze smaki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Wegeburger z kalafiora
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepsze przepisy na sałatki

Mam dziś dla Was niesamowite zestawienie aż 20 moich najlepszych przepisów na pyszne sałatki. Znajdziecie wśród nich propozycje kilku sałatek...

Zamknij