Pierogi ruskie kocham ponad wszystko, ale dlaczego nie wykorzystać tego farszu w innych daniach? Robiłam już naleśniki ruskie, a tym razem przyszła kolej na kotleciki. Są genialne mówię Wam 🙂
Polecam Ci także przepisy:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– naleśniki z jabłkami
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z dynią i serem pleśniowym
– zielone pierogi
– leniwe
KOTLETY RUSKIE
Ilość porcji: 4
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 250 g białego sera
– 1,5 cebuli
– 1 łyżeczka soli
– 2 płaskie łyżki pieprzu (ja lubię dość pikantne, ale możesz dodać nieco mniej)
– 2 jajka
– bułka tarta
– olej do smażenia
- Ugotuj ziemniaki i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite pure, bez większych grudek. Przestudź ziemniaki.
- Pokrój drobno cebulę. Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj rozdrobniony widelcem biały ser, cebulę, dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Uwaga! W przepisie są 2 łyżki pieprzu bo dla mnie farsz do ruskich musi mieć sporą ilość pieprzu, ale jeśli wolisz łagodne dania zmniejsz jego ilość, spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej 🙂
- Do ciasta dodaj na koniec jedno jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj 2 głębokie talerze. Do jednego wbij jajo i je rozbełtaj, do drugiego wsyp bułkę tartą. Formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj je w jaku a następnie w bułce.
- Smaż kotleciki na średnim ogniu aż zrobią się pięknie złote.
- PODANIE: Do kotlecików możesz przygotować różne sosy, na przykład pomidorowy, pieczarkowy lub podać kotleciki jako dodatek do mięsa z sosem.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Kotlety ruskie
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
63 Review(s) Based on
5 comments
To pierwsze danie jakie zrobiłam z Tego bloga. Mi smakowało, a mąż sceptyk niemięsnych kotlecików spłętował, że „zacne”. Dziękuje za inspirację.
toż to genialne! uwielbiam ruskie, ale nie chce mi się lepić pirogow:P do wyprobowania.
ŚWIETNY POMYSŁ !! JUTRO ZROBIĘ , DZIĘKUJĘ ♥
Mniam uwielbiam takie kotlety <3
Kotleciki są przepyszne. Ja dodałam jeszcze szczypiorku, dużo przypraw szuszonych i kurkumę. Do tego sosik pieczarkowy i ulubiona pekinka z cebulką i kiszonym ogórkiem. Dziękuję za świetny przepis. Na pewno powtórzę 🙂