Zrobienie takich kalmarów w cieście w domowych warunkach jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników i spora ilość oleju aby mogły się one usmażyć w głębokim tłuszczu. Sam proces ich przygotowania jest już dość krótki.
Jakie sosy podać do kalmarów? Możecie podać je ze słodkim sosem chilli lub sosem aioli z czosnkiem. Te sosy według mnie najbardziej pasują do tych smażonych kalmarowych krążków.
Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do:
– kalmary ze szpinakiem
– chorwackie kalmary w czosnku
– przepis na ośmiornicę
– pad thai z kurczakiem
– małże w białym winie
– żabie udka
– zupa rybna z owocami morza
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 3 duże kalmary (możesz użyć mrożonych)
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– pół szklanki mąki pszennej
– 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
– sól, pieprz
– 1/2 l oleju do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
Przygotowanie:
- Kalmary pokrój na dość cienkie krążki, grubości 5-7 mm. W jednej misce wymieszaj jajka, mleko i spore szczypty soli oraz pieprzu. wszystko połącz. W drugiej misce połącz obie mąki.
- Do głębokiej patelni wlej olej i mocno go rozgrzej. Kalmary wymaczaj najpierw w jajku, a następnie w mące, mąka powinna całkowicie pokryć krążki. Krążki kalmarów wrzuć na gorący olej i smaż 1-2 minuty aż do zrumienienia.
- Podawaj od razu z wybranymi sosami.
SMACZNEGO!
4 comments
jakie proporcje dla ok 0,30 kg?
wystarczy przeliczyć bazując na ilościach podanych w przepisie
Tak, ale nie wiem ile warzy jeden duży kalmar.
Ile warzy duży kalmar?