Omlet z szynką parmeńską

Omlet kojarzy się wszystkim z daniem śniadaniowym, choć mi zdarza się robić go także na kolację. Wtedy mój podstawowy omlet przygotowuję z dodatkami, tak jak tym razem. Do usmażonego omletu dodałam warzywa oraz szynkę parmeńską. Możecie użyć mocno wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, bardziej delikatnej szynki parmeńskiej lub zupełnie delikatnych i bardziej surowych szynek.

Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do:
szparagi z jajkiem
sałatka ze szparagami i jajkiem
omlet z białek
tost z jajkiem i szynką

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
– 3 jajka
– garść świeżej rukoli
– 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej
– pół awokado
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Rozkłóć za pomocą trzepaczki lub widelca.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane i wlej jajka. Smaż omlet z obu stron na niewielkim ogniu aż jajka się zetną.
  3. Przełóż omlet na talerz, na połowie połóż rukolę, szynkę parmeńską i plasterki awokado. Złóż omlet na pół. Podawaj od razu.SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Omlet z szynką parmeńską
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 20/05/2018

      Standardowego nie, składa się go w czasie smażenia, ale ten jak najbardziej tak 🙂

  • CookUp

    Opublikowane 05/06/2018

    Odpowiedz

    Jeśli coś ma w nazwie „szynka parmeńska”, a w środku jeszcze awokado to musi smakować doskonale! 😉 Wygląda przepysznie!

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto kruche z rabarbarem

Ten przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie...

Zamknij