To nie pierwsza kalafiorowa, a nawet nie pierwszy krem z kalafiora na moim blogu. Pokazywałam Wam już kilka pysznych przepisów, w tym ten na krem z kalafiora ze szczypiorkiem, czy krem a kalafiora z tahini. Jak lubicie tradycyjną zupę kalafiorową też polecę Wam mój przepis. Jednak przyszedł czas na nową wersję, zupę bardzo delikatną ale urozmaiconą dodatkami. Na górze znalazł się bowiem wędzony boczek i pyszne chrupiące grzanki. Idealnie uzupełniły moją zupę.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– góralska kwaśnica
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– góralska kwaśnica
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
Przygotowanie: ok 30 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
– 1 mały kalafior
– 1 duży ziemniak
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 500 ml bulionu warzywnego lub domowego rosołu
– 500 ml mleka
– kilka plasterków wędzonego boczku
– 1 -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– na grzanki: 3-4 kromki chleba + oliwa do smażenia
WYKONANIE:
- Kalafiora podziel na niewielkie różyczki i włóż je do sporego garnka.
- Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, nie musi być równa 😉 Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaka dodaj do garnka z kalafiorem, wlej 4 łyżki oliwy i dodaj masło i zacznij dusić całość.
- Duś 4-5 minut mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlej gorący bulion, przykryj pokrywką i gotuj ok 15 minut aż warzywa zrobią się miękkie.
- Dodaj mleko i zagotuj ale już na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby gotuj jeszcze trochę aż warzywa będą całkiem miękkie.
- Zblenduj zupę na jednolity krem.
- Plasteki boczku pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni.
- Jednocześnie przygotuj grzanki. Z kromek chleba odkrój skórkę, resztę pokrój w niewielkie kwadraty. Na odrobinie oliwy smaż grzanki aż się zezłocą, grzanki należy 2-3 razy obracać na patelni.
- Do miseczek wlej zupę, udekoruj boczkiem, grzankami i odrobiną posiekanej natki pietruszki. Podawaj.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
7 Review(s) Based on