Zastanawiałam się jak mam opisać i polecić tą zupę, tak aby faktycznie zachęcić Was do jej przygotowania. Posłużę się chyba historią znad stołu i postacią mojej teściowej, tradycjonalistki, wielbicielki klasycznej polskiej domowej kuchni. Zawsze dokładnie ogląda potrawy których próbuje u nas w domu, z dużą dozą nieufności próbuje nieznane. Tym razem spróbowała łyżkę i na jej twarzy malowało się wyraźnie zdziwienie pomieszane z dużą aprobatą, a zupa zniknęła w szybkim tempie. Więc nawet mimo tego że na obiad nie pojawił się klasyczny rosół kremowa kalafiorowa podbiła serducha i nasze i tradycjonalnej teściowej 😉
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z białych szparagów
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– Kalafior pieczony po marokańsku
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z KALAFIORA Z PISTACJAMI
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
– 1 spory kalafior
– 1 l dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz,
– łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki suszonego tymianku
– 100 ml śmietanki 30%
– pół szklanki obranych ze skorupek pistacji
– 1/3 szklanki posiekanej dymki (białe i zielone części)
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora obierz z zielonych liści, odkrój twardy głąb i pokrój w niewielkie różyczki. Im mniejsze będą tym krócej będzie się gotowała zupa.
- Cebulę i czosnek pokrój drobno. Do garnka na spód wlej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem smażąc 2-3 minuty. Dorzuć do garnka kalafiora pokrojonego w różyczki i wymieszaj.
- Wlej gorący bulion, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i gotuj kalafiora do miękkości około 20-25 minut, w zależności od wielkości różyczek.
- Zblenduj zupę za pomocą blendera, pod koniec blendowania dolewając śmietankę 30%. Spróbuj zupę i dopraw jeszcze jeśli jest taka potrzeba.
- Pistacje posiekaj ostrym nożem, tak aby pozbyć się całych orzeszków, ale aby pistacje miały różnej wielkości kawałki. Dymkę posiekaj na plasterki.
- Zupę przekładaj na talerze, posypuj sporą ilością pistacji a na koniec posiekaną dymką. Podawaj.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Dodatek pistacji szczególnie mi się podoba 🙂