Krem z pieczonego czosnku

Ta zupa jest dość prosta w przygotowaniu ale zajmuje nieco dłuższą chwilę ze względu na czas pieczenia główek czosnku. Ale warto go poświęcić, zupa ma pyszny czosnkowy aromat, nieco słodki i przydymiony. Jest do tego pysznie kremowa i delikatna. Koniecznie musisz ją zrobić!
Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z pomidorów
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
krem z batatów
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem brokułowy

krem Z pieczonego czosnku

Przygotowanie: ok 60 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

– 3 duże główki czosnku
– 2 ziemniaki
– 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół
– pół cebuli
– 1 łyżka masła
– szczypta suszonego tymianku
– 100 g sera Emmentaler
– pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 200 ml śmietanki 30%
– oliwa, sól, pieprz
– grzanki i natka pietruszki lub świeża konendra do podania

WYKONANIE:

  1. Odetnij górę każdej z główek czosnku, tak aby pokazały się ząbki.
  2. Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut.
  3. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki.
  4. W garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do garnka wraz z odrobiną tymianku. Smaż do lekkiego zrumienienia.
  5. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony czosnek, ziemniaki i wszystko zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut aż ziemniaki zmiękną.
  6. Zblenduj teraz zupę aby była gładka. Zetrzyj ser Emmentaler na tarce i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Ser dodaj do zblendowanej zupy i na niewielkim ogniu podgrzej do rozpuszczenia sera, dodaj śmietankę i jeszcze przez 1-2 minuty gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj zupę z grzankami i odrobiną natki pietruszki lub kolendry.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krem z pieczonego czosnku
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zapiekane nachos

Jeśli danie jest pikantne a do tego chrupiące i można je jeść rękami to będzie moim ideałem. I tak jest...

Zamknij