Ta zupa jest dość prosta w przygotowaniu ale zajmuje nieco dłuższą chwilę ze względu na czas pieczenia główek czosnku. Ale warto go poświęcić, zupa ma pyszny czosnkowy aromat, nieco słodki i przydymiony. Jest do tego pysznie kremowa i delikatna. Koniecznie musisz ją zrobić!
Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– krem z batatów
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem brokułowy
KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU
Przygotowanie: ok 60 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 3 duże główki czosnku
– 2 ziemniaki
– 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół
– pół cebuli
– 1 łyżka masła
– szczypta suszonego tymianku
– 100 g sera Emmentaler
– pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 200 ml śmietanki 30%
– oliwa, sól, pieprz
– grzanki i natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
WYKONANIE:
- Odetnij górę każdej z główek czosnku, tak aby pokazały się ząbki.
- Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut.
- Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki.
- W garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do garnka wraz z odrobiną tymianku. Smaż do lekkiego zrumienienia.
- Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony czosnek, ziemniaki i wszystko zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut aż ziemniaki zmiękną.
- Zblenduj teraz zupę, aby była gładka. Zetrzyj ser Emmentaler na tarce i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Ser dodaj do zblendowanej zupy i na niewielkim ogniu podgrzej do rozpuszczenia sera, dodaj śmietankę i jeszcze przez 1-2 minuty gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z grzankami i odrobiną natki pietruszki lub kolendry.
SMACZNEGO!
12 comments
„cipa ma pyszny czosnkowy aromat”
miało chyba być zupa 🙂
ale mi autokorekta zrobiła numer. dzięki za komentarz, no wstyd normalnie 😉
Zupa wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Uwielbiam czosnek. <3
zupa pyszna , pieczony czosnek nie jest taki ostry polecam każdemu
Zupka całkiem pracochłonn, ale efekt wart zachodu:) Poczułam się jak masterchef;)pychota. Dziękuję za przepis.
Uwielbiam dodawać czosnek do wszystkiego ale przy większej ilości czosnku jest mi potem trochę źle i boje się że z tym kremem będzie tak samo ale chyba zaryzykuje :)wwwww
Ta zupa smakuje obłędnie! Dodałam więcej ziemniaków, bo wolę kremy bardziej gęste. Natomiast smak i posmak czosnku fenomenalny 🙂
Zrobiłam, wyszła idealna 🙂 Jest przepyszna, polecam! Bardzo dziękuję za przepis 🙂
Super pyszna zupa
Czy zamiast ementalera można dać inny ser? Został mi grana padano..
efekt będzie zupełnie inny, możesz spróbować, ale bez testów nie mam pewności jak wyjdzie