Zupa pomidorowa krem to jedna z najbardziej popularnych pozycji na moim blogu. Dlaczego? Jest oczywiście przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dziś przychodzę do jej nieco odmienioną wersją ze świeżych pieczonych pomidorów. Genialna letnia propozycja, wtedy kiedy pomidory są najsłodsze i najlepsze. Możesz użyć dowolnych pomidorków i dodatków, wystarczy wszystko najpierw upiec a później zblendować. Efekt jest genialny!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 6 dużych pomidorów
– 1-2 cebule
– 5-7 ząbków czosnku
– świeże zioła – bazylia, tymianek, rozmaryn, świeże listki laurowe (możesz skomponować dowolnie)
– 1 l bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– do podania: śmietanka, świeże zioła, bazyliowe pesto lub grzanki
WYKONANIE:
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki – ćwiartki lub ósemki.
- Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory, ząbki czosnku, pokrojoną w półplasterki cebulę. Wszystko polej oliwą, dodaj świeże zioła, dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piecz warzywa przez około 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij warzywa, przełóż je do garnka wraz z sokami. Część ziół tych najtwardszych lub tych z gałązkami musisz teraz wyjąć.
- Bulion warzywny podgrzej. Dodaj do pomidorów połowę bulionu i zblenduj, w razie potrzeby dodawaj więcej przygotowanego bulionu. Jego ilość zależy od pożądanej konsystencji oraz samych pomidorów.
- Dopraw zupę do smaku. Podawaj z dodatkami takimi jak śmietanka, zioła, grzanki czy pesto.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Pomidorówka 🙂 Moja ukochana zupka 🙂
Z przepisu wyszła mi bardzo wodnista zupa zamiast kremu ale za yo genialny smak. Na przyszłość dodam po prostu więcej pomidorów i mniej bulionu i będzie perfekcyjnie
Niestety ,ale nie wiem dlaczego krem nie udał się, robiłam wszystko tak jak w przepisie jedynie pomnożyłam razy dwa wszystko ,żeby mieć wiekszą porcję i krem wyszedł strasznie rzadki …
Nie mógł się udać krem z tego przepisu, bo to przepis na zupę, a nie krem skoro jest 6 pomidorów i 1l bulionu. Ja jak robię to w ogóle nie dodaję bulionu. Same pomidory, paprykę, cebulę i czosnek. Po upieczeniu wszystko blenduję i gotowe.