– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z POMIDORÓW
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 mała cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 puszki pomidorów, lub ok 6-7 średnich świeżych pomidorów
– po dużej łyżce gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego na porcję
– kilka listków bazylii na porcję
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– świeżo mielony pieprz
– dodatkowo: ok 50 g sera pleśniowego typu blue cheese (łagodna wersja)
WYKONANIE:
- Jeśli przygotowujecie ze świeżych pomidorów: sparzcie pomidory we wrzątki i zdejmijcie skórkę. Pokrójcie pomidory na mniejsze części.
- Do średniego garnka dodajcie oliwę, wrzućcie czosnek i cebulę. Krótko podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki lub świeże pomidory wraz z odrobiną wody. Doprawcie solą i pieprzem i doprowadźcie do zagotowania. Jeśli korzystacie z pomidorów świeżych, czas przygotowania będzie najdłuższy, musicie bowiem podgotować pomidory około 8-10 minut. Pomidory z puszki wymagają krótszej obróbki, szczególnie kiedy korzystacie z wersji krojonej.
- Z wykorzystaniem blendera lub końcówki blendującej przetrzyjcie zupę na krem.
- Podanie: wlejcie zupę do misek, do każdej porcji dodajcie czubatą łyżkę śmietany oraz kilka listków świeżej bazylii. Najlepiej porwijcie bazylię tak aby móc ją jeść razem z zupą. Dodajcie trochę świeżo mielonego pieprzu.
Moim ulubionym dodatkiem do zupy jest ser pleśniowy. Należy go pokroić na drobne kawałki i najlepiej podać oddzielnie, każdy będzie mógł samodzielnie zdecydować o jego ilości w zupie.
SMACZNEGO!
Polecam jeszcze:
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– góralska kwaśnica
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
15 comments
mmm… ale bym zjadłam taki krem pomidorowy 🙂
kiedyś chciałam spróbowac zrobić to, ale na razie zrezygnowałam .;)
Piękny kolorek. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Bardzo lubię tę zupę, kojarzy mi się z latem:)
Krem z pomidorów wyszedł przepysznie ! Krem można zrobić naprawdę szybko i składniki są w zasięgu ręki 🙂 ja do mojej dodałam na koniec jeszcze ser mozzarella . Pychotka !
z mozzarellą jest na pewno pycha. Właśnie dlatego lubię ten mój krem, że można go zrobić zawsze, jest mega prosty i przepyszny 🙂
Ale to świetnie wygląda!!!! Ale bym zjadła taki… Nie wychodzi mi zbytnio jak robię sama, za to w Oliwie i Papryce jest najlepszy krem z pomidorów jaki jadłam, może mnie nauczą jak się taki robi 😀
Wlasnie zrobilam zupę. Wyszła PRZEPYSZNIE i bardzo szybko.!!☺☺
Dziecko zajada aż się uszy trzęsą. Dzięki za przepis na pewno skorzystam z innych!! ???☺
Po prostu świetny 🙂 i mało pracochłonny. Pyszny również na zimno. Dzięki
Moja wyszła kwaśnawa 🙁
to wszystko zależy od tego jakich pomidorów użyłaś. Możesz dodać trochę cukru i soli ale ja od nich stronię w przypadku kremu z pomidorów.
a ile ta zupa ma kalorii?
niestety nie ma wiedzy i umiejętności wyliczana kalorii, myślę że możesz to wyliczyć sama ze specjalnymi aplikacjami
muszę taką zrobić bo wygląda pysznie 🙂
Ja przesmażam razem z czosnkiem i cebulką suszone pomidory i dopiero potem dodaję pomidory świeże tudzież z puszki. Nadają cudowny smak.