Karp smażony

Karpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna.

Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół:
ryba po grecku
śledź w śmietanie z jabłkiem
śledzie po kaszubsku
śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
wigilijna kapusta
kompot z suszu
uszka wigilijne
zakwas do barszczu
barszcz wigilijny
pierniczki
szybki piernik
kruche świąteczne ciasteczka

Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– 800 g filetów lub dzwonka z karpa
– ew pół litra mleka
– sól, pieprz
– sok z połowy cytryny
– kilka łyżek mąki
– 1-2 jaja
– kilka łyżek bułki tartej
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości.
  2. Nawet jak kupisz filety to będzie w nich trochę ości. Na wyjmuję je za pomocą pęsety a namierzam je dotykając rybę z każdej strony i delikatnie naciskając. Wyjmij tyle ości ile Ci się uda.
  3. Jeśli nie wiesz z jakiej hodowli pochodzi karp i masz obawy że będzie „mulisty”, możesz na 20-30 minut włożyć ją do mleka.
  4. Osusz rybę a następnie pokrop ją sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zostaw na 10 minut.
  5. w miseczkach przygotuj mąkę, rozbełtane jajo oraz bułkę tartą. Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje sporej ilości tłuszczu. Smaż rybę do zrumienienia z każdej strony. Następnie wyłóż ją na ręcznik papierowy aby ten wchłoną nadmiar oleju. Podawaj.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Karp smażony
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pad thai z kurczakiem

Uwielbiam pad thai w każdej możliwej wersji. Tym razem zrobiłam go z kurczakiem, ale równie dobry jest z krewetkami, tofu...

Zamknij