/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Lumiko/
Boże narodzenie to dla mnie czas ciasteczek. Przy ich pieczeniu spędzam czas w zimowe grudniowe wieczory i zajadam przez cały przedświąteczny i świąteczny czas. Muszą być obowiązkowe pierniczki, klasyczne maślane kruche ciasteczka, a do tego przynajmniej jedna wersja z makiem. Dla tych, co kochają mak i ciasta typu makowce będą idealnym wyborem.
Ciasteczka makowe są bardzo proste w przygotowaniu i, mimo że dodajesz do nich mak, nie wymagają skomplikowanych przygotowań masy makowej. Wystarczy dodać do nich mielony mak, połączyć z maślanym ciastem na kruche ciasteczka i tyle. Nie da się prościej!
Do wypieku moich ciasteczek użyłam wyjątkowego Masła Ekstra Kremowego marki Lumiko. Masło posiada niespotykaną zawartość tłuszczu mlecznego, bo aż 85%, czym zdecydowanie wyróżnia się na tle konkurencji, której produkty mają go zazwyczaj 82%! Masło jest bardzo kremowe i idealne do wypieków domowych ciasteczek. Ich smak z pewnością wyjdzie niepowtarzalny!
Jeśli masz ochotę zrobić inne maślane ciasteczka z wykorzystaniem masła Lumiko, skorzystaj z tych przepisów
Podstawowy przepis na pierniczki
Domowe ciasteczka oreo
Ciasteczka czekoladowe z cynamonem
Miękkie pierniczki nadziewane
Kokosanki
Ciasteczka z makiem
Kruche ciasteczka świąteczne
Ciasteczka z okienkiem z landrynek
Ciasteczka z pieczątkami
KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM
Przygotowanie: 1 h 40 minut
Ilość ciasteczek: 20-40 w zależności od wielkości
Składniki:
– 280 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania blatu
– 90 g cukru pudru
– 150 g zimnego masła Ekstra Kremowego Lumiko
– 40 g mielonego maku
– 1 jajko rozmiar L
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę, cukier, mielony mak, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie wrzuć jajko, ekstrakt z wanilii (możesz go zastąpić odrobiną pestek ze świeżej wanilii lub cukrem z prawdziwą wanilią) oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło Ekstra Kremowe Lumiko. Ciasto zagniataj, aż masło zrobi się bardziej miękkie i połączy wszystkie składniki.
- Kulę z ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Przygotuj blat do robienia ciasteczek, podsypując go mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180o C. Przygotuj też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a najlepiej dwie identyczne, wtedy pieczenie pójdzie sprawniej.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół i drugą połowę schowaj ponownie do lodówki. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj ciasteczka dowolnych kształtów. Ja zdecydowałam się na śnieżynki, ale z tego ciasta możesz też zrobić tradycyjne gwiazdki, choinki czy bałwanki.
- Ciastka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 9-12 minut, w zależności od wielkości i ich grubości. Studź na kratce. Ciasteczka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce.
SMACZNEGO!