Jestem fanką pierniczków w ich klasycznej wersji. Piekę je już w listopadzie a później pięknie ozdabiam aby cieszyć się nie tylko ich smakiem ale też wyglądem. Zdecydowanie polecam Ci ten przepis na pierniczki.
Tym razem mam dla Was inny mega przepis na niesamowicie mięciutkie pierniki, takie które dodatkowo można nadziać pyszną konfiturą, powidłami lub czekoladą. Pierniczki cudownie wyrosną a później to już zależy od Ciebie czy oblejesz je czekoladą, lukrem czy zostawisz bez niczego. W każdej wersji będą super!
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
MIĘKKIE PIERNICZKI NADZIEWANE
Czas przygotowania: 2 h + 24 h w lodówce
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + sporo mąki do podsypywania przy wykrawaniu
- 165 g cukru
- 4 żółtka i 2 białka
- 120 g masła
- 200 ml miodu
- 100 g śmietany 18%
- 3-4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
- 1 łyżka kakao
- 1 czubata łyżeczka sody
- 300 g powideł śliwkowych (lub innych), alternatywą są też kostki czekolady do nadziania
Składniki polewa czekoladowa (na połowę porcji pierników):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Miód, kakao, przyprawę do piernika i masło rozpuść w rondelku, podgrzewając na niewielkim ogniu. Uważaj aby nie zagotować całości. Mieszankę schłódź, ja w okresie zimowym wystawiam garnek na chwilkę na dwór bo temperatura to przyśpieszy. Ale uważaj aby masa była nadal płynna, zbyt długie jej odstawienie spowoduje, że tłuszcz zacznie się osadzać na górze i masło będzie przybierało formę stałą.
- Oddziel białka od żółtek. Dwa białka odłóż i wykorzystaj do innych celów, a dwa ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Do białek dodawaj partiami cukier i miksuj cały czas przez 3-4 minuty. Następnie dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.
- Do białek dodaj mąkę, śmietanę i podgrzany miód z masłem i dodatkami. Teraz zmiksuj już do połączenia składników, ciasto zrobi się bardzo gęste. Tak przygotowane ciasto przykryj filią spożywczą i wstaw do lodówki na 16-30 h (ja zwykle wstawiam na 24h czyli ciasto przygotowuję na 1 dzień przed pieczeniem.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Jeśli masz bardzo ciepło w domu wyjmuj je partiami aby za bardzo nie ocieplić całości.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Blachę przykryj papierem do pieczenia.
- Stolnicę lub blat posyp dość obficie mąką, weź porcję ciasta i rozwałkuj je na placek. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3mm ale uważając, aby ciasto nie przykleiło się do blatu. Wykrawaj kształty foremką, do nadziewanych pierniczków najlepiej nada się foremka serduszko lub zwykłe kółeczko. Na jednym ciasteczku połóż porcję powideł śliwkowych i przykryj drugim ciasteczkiem. Lekko dociśnij brzegi z każdej strony aby powidła nie wydostały się ze środka.
- Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, pierniczki sporo urosną. Piecz pierniczki przez 10 minut aż urosną i zezłocą się.
- Jeśli chcesz zrobić czekoladę do pierników rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Kiedy czekolada będzie jeszcze gorąca zanurzaj w niej pierniczki i od razu układaj je na kratce aby czekolada zrobiła się twarda a pierniczek nie przykleił się do płaskiej powierzchni.
1 comments
Kuszące zdjęcia tych świątecznych smakołyków!