Kuchnia indyjska nie jest trudna

W ostatnią niedzielę wraz z markami Patak’s i Olympus Polska miałam ogromną przyjemność poprowadzić część kulinarną warsztatów. Ci z Was, którzy obserwują mój Instagram wiedzą, że przepisy na to wydarzenie przygotowywałam już wcześniej, dopracowywałam receptury i ilość składników aby było bardzo łatwo i pysznie. Wszystkie przepisy znajdziecie pod koniec tego wpisu.

Historia marki Patak’s sięga 1956 roku i Wielkiej Brytanii do której wyemigrował założyciel marki L.G. Pathak z Indii. Wiele receptur, które powstały w początkowych latach istnienia Patak’s, produkowane jest nadal do dziś. W ofercie Patak’s każdy znajdzie coś dla siebie, dostępne są bowiem:

  • gotowe sosy w słoikach – idealne do szybkich posiłków z ryżem, z mięsem, rybą lub warzywami
  • pasty w słoikach – skoncentrowane ziołowe pasty w oleju z których możecie wyczarować niesamowite smaki w bardzo różnych odsłonach
  • te same pasty w małych paste pots – małe porcje przeznaczone dla 2 osób każda, szybkie przygotowanie i porcja na 1 raz. To nowość marki, która już za chwilę pojawi się w sklepach. Idealne także jako marynata do mięsa z grilla!
  • 3 steps – to zupełnie innowacyjny produkt, dzięki któremu w 3 krokach przygotujecie przepyszne danie. Produkt podzielony jest na 3 saszetki – suche przyprawy które podsmażacie na początku, pastę przyprawową, którą dajecie jako drugą na patelnię i sos pomidorowy który uzupełnia danie. To także nowość marki, dostępna już za chwilę w sklepach.
  • Pikle – dostępne w 3 różnych smakach: czosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa lub innych dań. Moje ulubione to czosnkowe, pysznie smakują jako dodatek do placków z cukinii (przepis poniżej)
  • Mango chutney – to forma słodko pikantna mango, idealna do mięs, jako dodatek do serów czy warzyw. Musicie tego spróbować.

Na zdjęciu powyżej paste poty madras – najostrzejsze z dostępnych. Jeśli nie lubicie ostrzejszego jedzenia wybierzcie tikka masala, lekko pikantny.

Właściciel marki Patak’s czyli firma AB Foods w swoim portfolio ma jeszcze jedną markę z produktami kuchni azjatyckiej, markę Blue Dragon. To z tego mleczka kokosowego korzystaliśmy podczas gotowania rybnej tikka masala.

I tu ja podczas przygotowań w kuchni Patak’s 🙂

Na zdjęciu powyżej tikka masala 3 steps. Wykorzystaliśmy je do pysznego vegańskiego dania.

Podczas warsztatów uczestnicy nie tylko wspólnie gotowali, ale także uczyli się fotografii kulinarnej. Dlatego na wydarzenie zaprosiłam dziewczyny tworzące blogi i vlogi w kategorii lifestyle i parenting. Wiem, że dziewczyny nie zawsze gotują same, często także nie mają odwagi na fotografowanie tego co zostało przygotowane w ich kuchni. Mam nadzieję, że po tych warsztatach będę oglądała piękne zdjęcia samodzielnie przygotowanych pysznych potraw.

Serdecznie dziękuję za naprawdę przemiłe chwile pełne uśmiechów i zabawy spędzone z:  www.jaskoweklimaty.pl, krzeczaa, malinowaplaneta.pl, www.pewnamama.pl, www.okiemmamy.pl, zmianoholiczka, lessthanperfect.pl, dpblog.pl, dziewczyny z mamyruszamy.pl, lovelajf.plnieidealnaanna.com

A dla Was mam wszystkie 6 przepisów które przygotowaliśmy podczas warsztatów. Mam nadzieję, że sami zdecydujecie się na ich ugotowanie w domu 🙂

PIZZE NA PAPADUMS Z BUTTER CHICKEN

Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 3 placki papadams lub podobne (miękkie)
– 3 łyżki sosu butter chicken Patak’s
– 250 g świeżej mozzarelli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 10-15 listków bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik nagrzej do 170 st C.
2. Placki posmaruj na środku łyżką sosu Butter Chicken Patak’s. Na sosie ułóż małe kawałki mozzarelli, pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż, listki bazylii.
3. Wstaw do piekarnika na 3-5 minut do zrumienienia.

RYBNA TIKKA MASALA

Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 1 cebula
– 2 pomidory
– 3 ząbki czosnku
– 1,5 cm imbiru
– 1 Tikka Masala paste pot Patak’s
– 400 g łososia
– 400 g mleka kokosowego
– sól
– świeża kolendra
– olej lub klarowane masło

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrój drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj.
2. Łososia pokrój w kostkę o boku ok 1,5 cm. Pomidory pokrój w małą kostkę.
3. Na oleju podsmaż przez 2-3 minuty cebulę.
4. Po podsmażeniu dodaj czosnek i imbir i smaż przez minutę.
5. Następnie dodaj Paste Pot Tikka Masala Patak’s i smaż przez 1 minutę
6. Dodaj pokrojone pomidory i smaż 2 minuty.
7. Dodaj mleko kokosowe i gotuj minutę, po czym dodaj łososia i gotuj na niewielkim ogniu przez 4-5 minut.
8. Podawaj z ryżem lub plackami papadams, z dodatkiem świeżej kolendry.

PLACUSZKI Z CUKINII Z MILD CURRY

Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka lub maślanki
– 1 cukinia (około 300 g)
– 1 czubata łyżka pasty Mild Curry Patak’s
– olej roślinny do smażenia
Do podania: jogurt grecki, świeża kolendra, pikle czosnkowe Patak’s
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj szczyptę soli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał.
2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne.
3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki na rozgrzanym tłuszczu. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z jogurtem greckim, świeżą kolendrą i piklami czosnkowymi Patak’s.

WARZYWNA TIKKA MASALA

Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 3 steps Tikka Masala Patak’s
– 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 nieduża cukinia
– 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
2. Na odrobinie oleju lub masła klarowanego podsmaż zioła z opakowania 3 steps Tikka Masala Patak’s. Jeśli nie lubisz ostrych potraw pomiń papryczkę.
3. Dodaj saszetkę z pastą z 3 steps Tikka Masala Patak’s i smaż 1 minutę.
4. Dodaj 80 ml wody i wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Smaż około 3 minut, a następnie dodaj sos pomidorowy z 3 steps Tikka Masala Patak’s. Duś na mniejszym ogniu około 15 minut. Podawaj z ryżem, kolendrą i w razie potrzeby z dodatkiem jogurtu greckiego.

ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW

Ilość porcji: 6
SKŁADNIKI:
– 1 kg marchewek
– 1 batat ok. 400 – 500g
– Słoik 350g Patak’s Korma Sos
– ew 1 mała papryczka chilli
– świeża kolendra
– pieprz cayenne
– jogurt grecki do podania
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę o boku 0,5 cm lub mniejszą.
2. Warzywa włóż do garnka, dodaj drobno posiekane chilli jeśli używasz, zalej 1,2 l wody, dodaj nieco soli i gotuj aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko jędrne.
3. Za pomocą chochli odłóż do osobnego naczynia ¼ ugotowanych warzyw. Większą część zblenduj na jednolity krem a pod koniec blendowania dodaj słoik sosu Korma Patak’s. Dopraw pieprzem cayenne.
4. Odłożone warzywa przełóż z powrotem do zupy, wszystko wymieszaj i gotowe.
5. Zupę podawaj z jogurtem greckim, kolendrą, możesz podać także placki papadams.

SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z MADRAS

Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 1 pierś z kurczaka
– 2 łyżki Patak’s madras paste pot
– patyczki do szaszłyków
– folia aluminiowa
Salsa mango:
– 1 dojrzałe mango
– pół czerwonej cebuli
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1,5-2 cm. Za pomocą pędzla lub dłoni rozsmaruj na kurczaku pastę madras.
2. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Na patyczki nadziej kurczaka robiąc szaszłyki.
3. Szaszłyki zawiń w folię tworząc większą poduszkę z zawiniętymi ciasno brzegami. Najlepiej użyj podwójnej grubości folii. Piecz przez 20 minut w 180 st C.
4. Z mango drobno pokrojonego, drobno posiekanej cebuli i natki pietruszki przygotuj salsę. Podawaj z szaszłykami.

Jak zapewne wiecie Olympusem fotografuję już około 5 lat. Po 3 latach zmieniłam OMD EM5 mark I na OMD EM5 mark II, doceniając dodatkowe funkcje, szczególnie wifi. Jeśli śledzicie mojego bloga i widzicie często zdjęcia w których trzymam potrawę, to podpowiadam że zdjęcia te robię całkowicie sama! Tak, wystarczy Olympus, statyw i aplikacja w telefonie łącząca mnie z aparatem. A dodatkowo kto nie doceni lekkości i poręczności bezlusterkowców, przy zachowaniu najwyższej jakości sprzętu.

W tym miejscu muszę podziękować także mojemu zespołowi z BLOGmedia: Kasi, Justynie i Piotrkowi który nas czasem wspiera przy eventach. Super się spisaliście jak zawsze!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kuchnia indyjska nie jest trudna
Autor:
Data publikacji:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z pieczonymi pomidorkami

Do tego makaronu nie musisz robić osobnego sosu, upieczone pomidorki dają tyle pysznego soku który doskonale zastąpi cięższy sos i...

Zamknij