Kiedyś na wszystkich imprezach rodzinnych, imieninach u cioci czy wujka nie mogło jej zabraknąć. Galaretka z nóżek, tradycyjna, pełna kolagenu naturalnie pozyskanego z gotujących się wieprzowych nóżek. Zawsze dodaję do nóżek golonkę, głównie po to aby mieć w mojej galaretce mięso a nie jedynie tłuszcz. Staram się aby moje galaretki były możliwie nietłuste.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Wam także inne przepisy:
– domowa biała kiełbasa
– domowy rosół
– rosół z kaczki
– pierogi z mięsem
– pierogi ruskie
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– carpaccio z polędwicy
galaretka z nóżek
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 5 h
Składniki:
– 2 duże nóżki wieprzowe
– 1 spora golonka wieprzowa
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– pół selera naciowego
– kilka kulek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 3 łyżki poosiedlanej natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do dużego garnka włóż golonkę, nóżki, obrane warzywa. Wszystko zalej wodą i dodaj ziele angielskie, liść laurowy i płaską łyżkę soli oraz łyżeczkę pieprzu. Po 20 minutach zdejmij szumowiny z wywaru i gotuj dalej.
- Mięso musisz gotować nawet 4-5 godzin na średnim ogniu. W czasie gotowania należy uzupełniać wodę, bo duża część wygotuje się w trakcie. dodawaj wtedy wodę gorącą, tak aby ponownie zakryć mięso i warzywa.
- Mięso musi być bardzo miękkie i pod naciskiem odchodzić od kości.
- Wtedy wyjmij mięso i warzywa, wystudź. Z golonki usuń skórę, pozostaw tylko mięso i posiekaj je nożem. Przełóż mięso do naczyń w których wstawiasz nóżki. Możesz dołożyć jeszcze plasterki ugotowanej marchewki i posiekaną natkę pietruszki.
- Czas na dokończenie galarety. Do płynu z gotowania dodaj drugie tyle (lub odrobinę więcej) gorącej wody. zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij ognia i dodaj 2 ząbki przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowanym płynem zalej mięso. Odstaw aż przestygnie i zacznie gęstnieć, wtedy wstaw do lodówki. Nóżki możesz trzymać w lodówce nawet do tygodnia.
- Podawaj z cytryną lub octem (najlepiej winnym lub jabłkowym, lepiej unikać tradycyjnego octu) 🙂
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Jak dla mnie wygląda naprawdę smakowicie. Takie potrawy idealnie sprawdzają się w gorące dni , kiedyś dość często robiłam takie galaretki, ale ostatnio jakoś tak trochę mniej 🙂 Będę musioała znowu zrobić w najbliższym czasie.
Właśnie zabieram się za galaretę 🙂 na pewno wyjdzie pyszna z tego przepisu