Makaron z pieczonymi pomidorkami

Do tego makaronu nie musisz robić osobnego sosu, upieczone pomidorki dają tyle pysznego soku który doskonale zastąpi cięższy sos i nada potrawie pysznego smaku. Musisz tego spróbować.

Polecam Ci także inne przepisy:
zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
–  penne z szynką parmeńską 
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami

makaron z pieczonymi pomidorkami

Przygotowanie:  30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 200 g makaronu orichette lub muszelek
– 25-20 pomidorków koktajlowych
– 4-5 ząbków czosnku
– 5 łyżek tartego parmezanu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 10-15 listków świeżej bazylii
– sól
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pomidorki wyłóż w żaroodpornym naczyniu lub na blasze. Polej je oliwą z oliwek i dodaj obrane i przekrojone na pół lub 3 części ząbki czosnku. dopraw solą i pieprzem.
  3. Piecz pomidorki w temperaturze 180 st C przez około 20 minut aż nieco „zwiędną” i popękają.
  4. Na ugotowany makaron połóż upieczone pomidorki z czosnkiem, dodaj parmezan dopraw świeżo mielonym pieprzem. Bazylię posiekaj w paseczki, dodaj do makaronu.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron z pieczonymi pomidorkami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mousaka

Jeśli wybieracie się do Grecji lub na Cypr, musicie spróbować tego klasycznego dania. W każdym regionie podają je, choć forma...

Zamknij