Frittata upieczona z jajek z dodatkiem warzyw takich jak cukinia to idealne danie zarówno na ciepło jak i takie podawane na zimo. Z powodzeniem możesz zapakować sobie porcję do pudełka typu lunchbox i zabrać ze sobą do pracy, na jakąś wycieczkę lub w podróż.
Mimo że frittata jest pełna jajek, to dla mnie ta zapiekanka z cukinią to bardziej danie na obiad lub kolację. Jest bardzo sycące i super smakuje podane z sałatką ze świeżych warzyw.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam też inne przepisy z jajkami:
Omlet z boczkiem i awokado
Gofry z awokado i jajkiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Szybka pizza z jajkiem
Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem
Naleśniki z jajkiem
Omlet z serem ricotta
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ – FRITTATA Z CUKINIĄ
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 6 jajek
– 500 g cukinii (mniej więcej 2 cukinie)
– 100-150 g sera feta
– 3/4 szklanki tartego sera gouda
– 4 łyżki śmietany 18%
– sól, pieprz,
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st C. Do frittaty przygotuj patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków).
- Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do startej cukinii dodaj płaską łyżeczkę soli i wymieszaj. Pozostaw cukinię na 15-20 minut, aby puściła sok.
- Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dodaj do niej śmietanę i wymieszaj bardzo dokładnie. Do masy dodaj starty ser gouda oraz pokruszony na małe kawałki ser feta. Wyrzysko wymieszaj.
- Cukinię przełóż na sito lub durszlak i odciśnij nadmiar wory. Zrób to dość dokładnie, tak aby cukinia nie rozrzedziła niepotrzebnie masy.
- Odciśniętą cukinię przełóż do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
- Patelnię nasmaruj olejem lub oliwą i wlej do środka całą przygotowaną masę. Wyrównaj i wstaw patelnię do rozgrzanego do 190 st C piekarnika. Zapiekaj przez 40-45 minut, aż frittata będzie pulchna i przyrumieni się na górze. Podawaj od razu lub po przestygnięciu, najlepiej z dodatkiem sałatki chrupiącej sałaty z sosem sałatkowym.
Smacznego!
4 comments
W naczyniu o jakiej średnicy była robiona ta frittata?
moja patelnia ma 26 cm, ale możesz użyć nieco większego lub mniejszego naczynia, nie ma to dużego znaczenia a zdefiniuje jedynie grubość frittaty
Ania,
Gdzie kupilas to piekne czerwone naczynie w ktorym mieszalas skladniki? 🙂
to misa z Pepco z oferty świątecznej