To już kolejna odsłona jednego z moich ulubionych makaronów z delikatnym śmietanowo-serowym sosem. Tym razem dodałam do makaronu kurczaka, którego należy usmażyć wcześniej i pokroić w cienkie plasterki i dosłownie w ostatniej chwili dodać do makaronu. Całość wychodzi pysznie, będziecie zachwyceni tym daniem 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON ALFREDO Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle
– 80 g sera gorgonzola
– 4-6 ząbków czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 200 g śmietany 18%
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– 1 pierś z kurczaka
– sól i pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka przekrój wzdłuż na pół, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni na kilku łyżkach oliwy. Najlepiej robić to na patelni z pokrywką, wtedy kurczak zrobi się szybciej i nie przypali się z zewnątrz. Po usmażeniu wyjmij kurczaka i odstaw aby chwilę odpoczął.
- W czasie smażenia obierz ząbki czosnku i pokrój w cieniutkie plasterki. Przygotuj też pozostałe składniki.
- Jednocześnie przygotowuj sos na patelni po usmażeniu kurczaka i makaron w osobnym garnku (makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu).
- Na patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek, wystarczy aby się zeszklił i nieco zmiękł. Dodaj do czosnku pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola, śmietanę i dodatkowo 2 chochle wody z gotującego się makaronu. Dlatego warto gotować makaron i robić sos jednocześnie. Wymieszaj i porozgrzewaj 2-3 minuty aż składniki się połączą i stworzą pyszny sos.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i układaj na nim pokrojonego w cienkie plastry kurczaka. Posyp natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj makaron posypany sporą ilością parmezanu lub sera typu grana padano.
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.