Ten przepis to doskonałe połączenie powszechnie lubianego dania jakim jest Boeuf Stroganoff oraz makaronu. Australijczycy to danie nazywają Beef Stroganoff, ale czy napiszemy tak czy inaczej to wszystkie wersje będa poprawne a danie przepyszne! Super w tym daniu jest to, że jest to klasyczny jednogarnkowiec, czyli makaron gotujecie razem z resztą na patelni. Do sosu dodajemy sporo bulionu, dlatego wszystko idealnie się przygotuje w pysznym i naturalnym sosie. Gorąco Was zachęcam do wykonania tego dania!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON BOEUF STROGONOW
Przygotowanie: 60 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron jajeczny)
– 300 g wołowiny – możesz użyć kawałków do gulaszu lub pręgę wołową
– 4 łyżki oleju
– 1 cebula drobno posiekana
– 10 pieczarek
– 2 łyżki mąki
– 750 ml bulionu (możesz użyć domowego rosołu mięsnego lub bulionu warzywnego)
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– sól i pieprz
– posiekana natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Wołowinę pokrój na małe kawałki, najlepiej w formie paseczków. Cebulę drobno posiekaj a pieczarki pokrój w plasterki.
- Mięso dopraw połową łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim mięso. Najlepiej robić to na 2 razy, tak aby mięso nie było zbyt ściśnięte i każdy z kawałków miał się okazję usmażyć. Smaż aż mięso zamknie się z każdej strony. Powtórz proces dla drugiej połowy.
- Zdejmij mięso z patelni, wlej pozostały olej i podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Smażenie potrwa około 8-10 minut. Po usmażeniu dodaj mąkę, smaż jeszcze minutę, dodaj usmażone wcześniej mięso oraz gorący bulion.
- Patelnie przykryj pokrywką (jeśli nie masz pokrywki do patelni zrób ją z podwójnej folii aluminiowej) i gotuj około 25-30 minut aż wołowina zrobi się miękka.
- Teraz na patelnię dodaj makaron. Powinno zostać jeszcze sporo sosu, a jeśli nie dolej gorącego bulionu lub wody. Makaron wchłonie dość sporo płynu z patelni. Makaron gotuj tyle czasu ule wskazuje czas przygotowania na opakowaniu.
- Na koniec dopraw jeszcze całość i dodaj śmietanę. Wymieszaj całość aby śmietana zabieliła i nieco zagęściła sos. Danie posyp świeżą natką pietruszki i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!