Pyszny pieczony bakłażan, sos pomidorowy oraz makaron, tak w prostych słowach można opowiedzieć o tym daniu!
To tradycyjne włoskie danie pochodzące z Sycylii. Bakłażana do makaronu możesz oczywiście usmażyć, ale smażony bakłażan wchłania dość sporo tłuszczu i robi się miękki tracąc swój kształt, dlatego ja jestem zwolennikiem upieczenia wcześniej warzyw w piekarniku i dodania ich do pomidorowego sosu. Całość jest bardzo prosta i niesamowicie pyszna!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Przygotowanie: 45 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250-300 g makaronu spaghetti
– 1 bardzo duży lub 2 mniejsze bakłażany
– 2 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki oliwy do bakłażana
– 2 szalotki lub 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
– 700 g passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– sól i pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
– pół szklanki świeżych listków bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bakłażana pokrój w kostkę o boku 2-3 cm, dodaj do pokrojonego bakłażana 2 łyżki oliwy, po szczypcie soli i pieprzu i wymieszaj. Bakłażana wyłóż na blachę, rozłóż równomiernie i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. W trakcie pieczenia obróć kawałki bakłażana.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek także. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj aż się zeszklą. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj wino (lub jeśli nie używasz wodę), chwilę podsmażaj a następnie dodaj passatę pomidorową. Dopraw sos płatkami chilli i oregano i gotuj go na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Do sosu dodaj upieczony bakłażan, delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj makaron i wszystko połącz.
- Makaron przekładaj na talerze dekoruj świeżymi listkami bazylii i posypuj parmezanem. Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Fajny przepis robiłam już coś bardzo podobnego z tym że bakłażana smażyłam i muszę przyznać że warto się skusić, dani proste i pyszne 🙂 polecam spróbować