Do przygotowania tego makaronu potrzebujecie tylko większej, wyższej patelni. Makaron gotuje się tu razem z pozostałymi składnikami, co jest oszczędnością czasu oraz ma wpływ na smak samego makaronu. Przeczytaj poniższy przepis i zobacz jakie to proste!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z CHORIZO I SZPINAKIEM
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu penne lub innego
– 2 szalotki lub 1 mała cebula
– 100 g pikantnej kiełbasy chorizo
– 80 g sera gorgonzola
– 3-4 ząbki czosnku
– 700 ml warzywnego bulionu (możesz użyć też bulionu z kurczaka)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 garści świeżych liści szpinaku
– 10 pomidorków koktajlowych
– sól i pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz ząbki czosnku i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki.
- Na patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z cebulą, wystarczy aby się zeszkliły i nieco zmiękły. Dodaj do nich pokrojone chorizo i krótko przesmaż.
- Bulion podgrzej, powinien być gorący. Na patelnię dodaj teraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, surowy makaron i zalej to wszystko bulionem. Dopraw sporą szczyptą soli i odrobiną pieprzu, przykryj patelnię i gotuj 8-11 minut, czas zależy od czasu gotowania samego makaronu (sprawdź go na opakowaniu).
- W czasie gotowania kontroluj ilość płynu na patelni, nie powinien wyparować w całości, musi go zostać jeszcze trochę na koniec gotowania.
- Do ugotowanego już makaronu dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola, wymieszaj aby ser zaczął się rozpuszczać i stworzył kremowy sos. Dodaj też świeże listki szpinaku i wymieszaj, podgrzewając jeszcze około minuty aby szpinak nieco zmiękł.
- Na koniec spróbuj i dopraw jeszcze potrawę dodatkowym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to odrobiną soli.
- Makaron podawaj posypany świeżo tartym parmezanem.
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.