Wpisz i naciśnij Enter

Przepis na masło ziołowe

Masło ziołowe i czosnkowe uwielbiam. Robię je przy różnych okazjach – grillu, do przepisów na krewetki czy małże kiedy podaję pieczywo, czy na inne okazje kiedy to masło może urozmaicić podawane potrawy. Właściwie jego skład może być bardzo różny, ale dla mnie obowiązkowym składnikiem musi być koperek. Zobacz także przepis na masło czosnkowe.
Przygotowanie: ok 10 minut

Składniki:

– 150 g miękkiego masła (wyjmijcie na min 30 min z lodówki)
– 3-4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół
– płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

Siekacie ulubione zioła. Możecie w tym celu wykorzystać koperek, pietruszkę, szczypiorek, bazylię, miętę, estragon, rozmaryn lub inne. Nie lubię masła z suszonymi ziołami, wg mnie nie smakuje już tak samo dobrze. Na ogół wykorzystuje to co mam zawsze czyli koperek, pietruszkę, szczypiorek i bazylię. Siekam je drobno, dodaję ok łyżeczki soli i masło, które wcześniej wyjmuję z lodówki aby zmiękło. Mieszam wszystko razem, najlepiej nadaje się do tego drewniana szpatułka do smarowania. I gotowe.
Masło możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia. Najlepsze jest jednak przez 2-3 dni.

masło ziołowe

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Masło ziołowe
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *