Najlepszy przepis na marynatę do karkówki z grilla

Powinnam zacząć od tego że to nie jest moja pierwsza karkówka 🙂 Niejednokrotnie marynowałam mięso w dość przypadkowym zbiorze przypraw, od jakiegoś czasu dopracowuje jednak swój przepis na marynatę tak, aby mięso wyszło idealne w smaku oraz kruchości. A więc oto i on, przepis na najlepszą marynatę do karkówki z grilla jaki istnieje!

Zachęcam Was także do przetestowania innych przepisów, które są doskonałym uzupełnieniem najlepszych przepisów na grilla. Moim domownikom oraz gościom szczególnie smakują sałatki ziemniaczane, w tym sałatka ziemniaczana z musztardą dijon, sałatka ziemniaczana z jabłkiem lub sałatka ziemniaczana z jajkiem. Doskonale także sprawdzają się bagietki czosnkowe, sos tzatzyki czy sos barbecue. Jeśli skorzystacie z moich przepisów gwarantuję Wam zadowolenie współbiesiadników.

MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA

PRZYGOTOWANIE: 10 minut
MARYNATA NA: ok 1 kg mięsa

SKŁADNIKI:

– pół szklanki oleju lub oliwy zmieszanej z olejem roślinnym (rzepakowy)
– 1 ostra cebula
– 5-8 ząbków czosnku
– 3-4 małe suszone papryczki chilli lub czubatą łyżeczkę płatków chilli
– 2 łyżki ostrej musztardy (rosyjskiej, ewentualnie dijon)
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części  i umieścić w mikserze. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zalać olejem lub oliwą. Zmiksować całość. Jeśli marynata wyjdzie zbyt gęsta możecie dodać nieco więcej oliwy. Karkówkę pokroić w plastry i rozbić. Marynować za pomocą pędzla kuchennego, układając w naczyniu jeden plaster na drugim. Najlepiej karkówkę przygotować minimum 24 h przed podaniem, aczkolwiek polecam Wam zrobić ją na 48 h wcześniej, wtedy wychodzi najlepsza.

marynata do karkówki

 

marynata do karkówki

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Marynata do karkówki z grilla
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 69 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • nietylkopasta

      Opublikowane 16/09/2016

      Pochwałom nigdy nie dowierzam, ale ak wszyscy czekają aż się dopiecze i schodzi w pierwszej kolejności to chyba coś znaczy 😉

  • ela

    Opublikowane 24/05/2017

    Odpowiedz

    To bedzie moje pierwsze podejscie do karkowki na grill.. stad mam moze dziwne pytania 😉
    Te plastry to jakie cienkie kroisz? Cm? Mniej?
    pozniej jak dlugo sie griluje takie mieso? Zeby nie przesadzic i zeby tez surowe nie bylo..
    bardzo prosze o odpowiedz. Goscie juz zaproszeni na sobote 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 25/05/2017

      Trudno jest karkówkę pokroić bardzo cienko, dlatego spróbuj kroić w plastry ok 1-2 cm i rozbić je tłuczkiem do mięsa. Dopiero wtedy dodaj marynatę. Czas grillowania zależy bardzo od temperatury na grillu, więc nie podam Ci niestety złotego środka. Mięso musi jednak dostać kolorków ale nie przypalić się. Najlepiej zdjęć jeden kawałek, spróbować i będziesz wiedziała czy gotowe 🙂 Powodzenia i trzymam kciuki aby wszystkim smakowało 😉

  • Ela

    Opublikowane 28/05/2017

    Odpowiedz

    Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Mieso przygotowalam wg podpowiedzi.. a przy grilu stanal maz 😛
    Karkowka wyszla pyszna! Zniknela w mig!
    Dodaje do ulubionych i bede do niej chetnie wracac.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 28/05/2017

      Bardzo się cieszę że się wszystko udało. Polecam się na przyszłość z tym i innymi przepisami 🙂

  • Artur

    Opublikowane 25/06/2017

    Odpowiedz

    Z mojej strony jeśli mięso z rusztu to tylko saute. Jednak moi znajomi nie podzielają moich upodobań i zrobiłem im mięcho z tego przepisu. Wyszło wg nich genialne 😉

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 26/06/2017

      Super, bardzo mnie to cieszy 🙂 Gorące pozdrowienia dla znajomych którym tak smakowało 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/06/2017

      to czekam na efekty 🙂

  • Justi

    Opublikowane 21/07/2017

    Odpowiedz

    Kupilam gotowa przyprawe do karkowki, ale Pani przepis jest tak banalnie prosty, ze chyba jednak sie skusze. Czy papryczki moge zastapic zwykla ostra oapryka?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 24/07/2017

      Tak oczywiście, ten przepis to tylko baza.

  • Anet

    Opublikowane 30/07/2017

    Odpowiedz

    Karkówkę już kupiłam, teraz marynata, zapowiada się przepysznie 🙂

  • Janusz

    Opublikowane 17/08/2017

    Odpowiedz

    Wyszło super ! Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 17/08/2017

      Bardzo proszę i niezwykle cieszy mnie to że smakowało 🙂

  • Eliza

    Opublikowane 20/08/2017

    Odpowiedz

    Upiekłam w piekarniku i też wyszło przepysznie! Palce lizać. Dziękuję za przepis 🙂

  • Paweł

    Opublikowane 01/09/2017

    Odpowiedz

    Czy ta marynata sama w sobie (przed posmarowaniem mięsa i przed upieczeniem) ma być mocno gorzka?? Pytam bo moja tak smakuje 🙂 a nie chcę zepsuć mięsa, zrobiłem wszystko jak w przepisie, tylko zamiast mixera użyłem blendera…

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 03/09/2017

      Tak może być gorzka, nie zepsujesz jednak nią mięsa.

  • Jarek

    Opublikowane 01/09/2017

    Odpowiedz

    Właśnie zamarynowałem i jutro będzie degustacja. Ale coś mi mówi, że to będzie kulinarny orgazm.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 03/09/2017

      jestem ciekawa jak smakowało po grillowaniu 🙂

  • Marek

    Opublikowane 28/04/2018

    Odpowiedz

    Pierwszy raz komentuję przepis na blogu ale ten przepis zasłużył.. bardzo mi smakowało.. polecam i pozdrawiam autorkę.

  • MAGDA

    Opublikowane 30/04/2018

    Odpowiedz

    najlepsza marynata jaką robiłam!!! trochę się bałam że będzie za mocna, za bardzo aromatyczna ale mięso wyszło idealne. Super i polecam każdemu do wypróbowania

  • Ewa

    Opublikowane 30/04/2018

    Odpowiedz

    Brzmi pysznie.
    Majowka blisko- wiec na pewno wykorzystam!:)
    Mam tylko pytanie czy marynate przed grillowaniem zmywam/sciagam czy pieke razem z nią?
    Pozdrawiam

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 30/04/2018

      piecz razem z nią 🙂

  • Sabi

    Opublikowane 30/04/2018

    Odpowiedz

    Zapomniałam rozbić karkówkę (jednak udało mi się ją w miarę cienko pokroić).
    Czy będzie to miało wpływ na efekt końcowy? Bardzo proszę o pomoc.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 30/04/2018

      też będzie pysznie, rozbicie nie jest konieczne 🙂

  • Przemek

    Opublikowane 03/05/2018

    Odpowiedz

    Dobre..bardzo dobre. Jestem zaskoczony, że takie dobre to wyszło. Dziękuję i pozdrawiam.

  • Anka

    Opublikowane 04/05/2018

    Odpowiedz

    Zachecona komentarzami zrobilam marynate dokladnie wg przepisu. Marynowalam ok 35 godzin. Karkowka byla owszem zjadliwa, ale szalu nie bylo. Z obiecywanych niezwyklych doznan smakowych…tylko ostrosc w buzi. Nie polecam, pelne rozczarowanie.

  • Ania

    Opublikowane 08/05/2018

    Odpowiedz

    Dziekuje Pani z calego serca za ten przepis. Moj chlopak po grillu z ta karkowka stwierdzil ze lepszej nie jadl w calym swoim zyciu i… oswiadczyl mi sie 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 08/05/2018

      Aniu gratuluję!!!! Nie wiem czy to za sprawą karkówki, ale na pewno nie zaszkodziła 🙂 Trzymam za Was kciuki i czekam na fotkę z wesela 🙂

  • Sławek

    Opublikowane 12/05/2018

    Odpowiedz

    Aniu, ja zawsze gdy robię karkówkę zawsze wpadam do Ciebie na blog, przypominam sobie ten nieziemski przepis i robię 🙂 Moje dodatkowe podpowiedzi to dodaję zwykle 33% więcej przypraw na 1kg mięsa i dodatkowo ketchup mniej więcej 2 razy tyle co musztardy i jest to prawdziwy odlot! Zapomniałem dodać , że miażdżę zarówno czosnek jak i cebulę, a marynuję nie dłużej niż 16 h. Polecam wszystkim karkówkowiczom przepis Ani, ! PS. Warto grillować na tackach i grill pod przykryciem – to dodatkowy atut ! Temperatura pod grillem 300-400 stopni
    Pozdrowienia !
    Sławek

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 13/05/2018

      Sławek dzięki za te podpowiedzi. Na pewno przydadzą się zarówno mi jak i innym czytelnikom mojego bloga. Też bardzo lubię mocno przyprawione mięso, tak aby po grillowaniu smaki nadal były wyczuwalne. Ketchup też jest super dodatkiem. Zrobiłeś mi dziś ochotę na pyszną karkówkę.

  • Agnieszka

    Opublikowane 16/05/2018

    Odpowiedz

    Marynata super, polecam nawet dla tych którzy zaczynają przygodę z własnoręcznie zamarynowanym mięsem. Nic trudnego i strasznego, a i czas robienia szybko. Ja osobiście wypróbowałam kilka opcji nawet z własną opcją zastąpienia czegoś czego niemam np. Świeżego czosnku, zastąpiła czosnkiem granulowanym(ze świeżego lepsze) np cebulę drobno kroiłam zamiast blendować i tak i tak dobrze wychodzi. Paprykę świeżą lub w proszku ale dobry gatunek i też zdaje egzamin. Kartkówkę plastruję i trochę przeklepuję jak na schabowy i w marynatę wychodzi soczysta i mięciutka.Goście na grillu proszą o taką kartkówkę. Pycha 😋 😊. 💕

  • Ewelina

    Opublikowane 02/06/2018

    Odpowiedz

    Czy można tej marynaty użyć do piersi z kurczaka? 🤔

  • Aneta

    Opublikowane 04/06/2018

    Odpowiedz

    A ja mam pytanie, czy karkowka jest bardzo ostra? Osobiscie nie lubie ostrych przypraw, ale planuje robic za niedlugo duzego grilla I szukam inspiracji na swietna karkowke, powyzsze komentarze zachecaja do sprobowania pezepisu. Czy robil ktos powyzsza marynate z osob niejedzacych ostrych rzeczy I tez poleca???nie wszyscy moi goscie lubia ostre potrawy.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 04/06/2018

      karkówka jest lekko pikantna, ale możesz zmniejszyć ilość pikantnych przypraw dla bezpieczeństwa. Generalnie po upieczeniu przyprawy nie są tak bardzo wyczuwalne.

  • Małgorzata

    Opublikowane 06/07/2018

    Odpowiedz

    Zawsze robiłam marynatę do karkówki wg przepisu moich przyjaciół Azerów sprzed wieeelu lat , tj. : oliwa, odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny , białe wytrawne wino, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, odrobina soli himalajskiej plus dobre mięso i jakieś 12 do 24 godzin marynowania. Ilości na oko, zależne od ilości mięsa. Wychodziło bardzo dobre. Postanowiłam spróbować czegoś innego, nowego. Pycha! Zniknęło w oka mgnieniu. Dzięki wielkie w imieniu gości i własnym za inspirację!! To był urodzinowy grill dla mojej Mamy 🙂 i zlot rodzinny z tej okazji. Dziękuję !!!!

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 06/07/2018

      Fantastycznie że smakowało wszystkim, a Twój przepis też jest bardzo ciekawy 🙂

  • Aneta

    Opublikowane 07/07/2018

    Odpowiedz

    Jestem juz po organizacji w/w grila I chcialam sie podzielić opinia. Karkowka zeszla w pierwszej kolejnosci, wszystkim bardzo smakowala. Obawialam sie, ze moze byc zbyt pikantna, ale nawet Ci, ktorzy nie lubia pikantnych potraw bardzo ja chwalili. Polecam przepis na marynate, na pewno jeszcze z niego skorzystam.

  • SYLWIA

    Opublikowane 16/07/2018

    Odpowiedz

    Witam, w ostatni weekend wypróbowałam przepis na Pani marynatę i jestem pod ogromnym wrażeniem efektu co prawda pogoda bardzo nie dopisała bo cały weekend padało ale karkówke upiekliśmy w piekarniku i efekt powalał mięso po prawie 24h marynowaniu i ok. 50 min w piekarniku mieciusieńkie ładnie przyrumienione a w sumie tego się trochę obawiałam czy marynata nie będzie się przypalała na mięsie za dwa tygodnie liczymy na ładniejszą pogodę i wtedy już ugrilowaną karkówkę 🙂 Znajomi byli tak zachwyceni jej smakiem że zapowiedzieli że chcą co najmniej 5 kg karkówki żeby dla wszystkich starczyło 🙂

  • kasia

    Opublikowane 22/08/2018

    Odpowiedz

    Nigdy nie nakłuwałam karkówki, ale muszę wypróbować ten sposób. Wygląda smacznie

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!