Zaletą tego przepisu jest to, że możesz go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i malin mrożonych. Zatem muffinkami z malinami możesz się cieszyć przez cały rok. W przepisie zaznaczyłam, że jeśli używasz owoców zamrożonych, musisz użyć nieco więcej mąki, owoce bowiem puszczą więcej soku (wody) w trakcie pieczenia. Muffiny najlepsze są oczywiście w dniu upieczenia, wtedy są bardzo pulchne i delikatne.
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– muffiny z czekoladą i pomarańczą
– muffiny z borówkami
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe
MUFFINY Z MALINAMI
Ilość porcji: 12 muffinek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 260 g mąki pszennej (jeśli robisz z mrożonymi malinami użyj 300 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 160 g cukru
– 250 ml mleka
– 120 ml oleju roślinnego
– 2 jajka
– 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
Przygotowanie:
- W dwóch miskach wymieszaj składniki – w jednej misce suche: mąka, proszek do pieczenia i cukier, w drugiej roztrzepane jaja, mleko i olej. Składniki mokre wlej do suchych i za pomocą szpachelki lub łyżki wymieszaj całość.
- Odłóż 12 malin na bok. Resztę malin wsyp do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj aby nie uszkodzić owoców. Jeśli używasz malin mrożonych nie rozmrażaj ich wcześniej.
- Do blachy na muffiny włóż papilotki. Do papilotek nakładaj ciasta aż zapełnisz wszystkie. Na wierch ułóż po jednej lub 2 maliny.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 25 minut. Po wyjęciu przestudź i możesz jeść 🙂
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
13 comments
muffinki sa fantastyczne,robilam w wersji bezglutenowej na urodziny corki ze wzgledu na jej kolezanke ktora ma alergie
zniknely w zastraszajacym tempie 🙂
polecam ten przepis
Jaka mąka i ile w wersji bezglutenowej?
nie używam zamienników bezglutenowych bo nie mam nietolerancji, nie odpowiem wiec no to pytanie
Właśnie takiego przepisu szukałam. Szybki, prosty, zaraz zabieram się do pracy!
Znalazłam ten przepis i nie korzystam już z niczego innego! Są idealnie! Dorzucam jeszcze kawałki czekolady (pół tabliczki). Cudo polecam!
Bardzo dobry i szybki przepis. Babeczki wyszły pyszne. Dałam trochę mniej cukru niż w przepisie (140g). Następnym razem dam 120g, bo dla mnie były mocno słodkie. Zrobiłam je z malinami i borówkami. Polecam są naprawdę dobre 🙂
Super pewny i sprawdzony przepis, z którego na prawde wychodzą pycha babeczki!
Génialne!
Dzieki!
Nie polecam. Nie upiekły sie
Przepyszne. Wyszło mi więcej niż 12 ( chyba dodałam więcej malin), i nikt się tym nie zmartwił :). Wystarczyło mi na wykonanie całości pół godziny. Idealny przepis na przyjęcie niespodziewanych gości!
Muffinki w miejscu gdzie były maliny wyszły mokre, zakalcowate
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika!
Dodałam do środka maliny, wyszły przepyszne! 🙂
Są mięciutkie, cukru w sam raz dla mnie.
Polecam
fantastycznie!