Idealne danie na kolację lub obiad, zapiekane naleśniki z chilli con carne oraz serem. Przepyszne danie!
Chilli con carne robię przynajmniej raz w miesiącu! Przez ostatnie lata dopracowałam i nawet uprościłam ten przepis tak, aby był idealny i najlepszy na świecie! Chilli con carne zjadamy na nachos z postaci nachos supreme, dodaję je do tacosów, do quesadillas. To baza do mnóstwa meksykańskich dań, a jak chlli con carne wyjdzie Wam pyszne, to całe danie będzie wybitne! Tak będzie też z tymi naleśnikami!
Polecam Ci także przepisy:
Meksykańska lasagne
Sałatka meksykańska z krewetkami
Sałatka meksykańska z kurczakiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Sałatka po meksykańsku
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 4-5 naleśników z tego przepisu na naleśniki
– 500-600 g mielonej wołowiny
– 250 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 łyżka płatków chilli (lub więcej)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
– 3-4 łyżki sera mozzarella lub sera cheddar (tartego)
– 1/2 awokado
– 1 mały pomidor
– świeże listki kolendry do podania
Przygotowanie:
- Przygotuj chilli con carne. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj, aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę.
- Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu, aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu.
- Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową lub pomidory krojone z puszki i dalej podgrzewaj. Jak sos nieco odparuje, dodaj czerwoną fasolę z puszki. Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta! Na koniec dopraw do smaku.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Przygotuj naleśniki – wystarczy 4 lub 5 sztuk. Możesz skorzystać z mojego przepisu na naleśniki.
- Przygotuj naczynie do zapiekania. Naleśniki nadziewaj chilli con carne i układaj w naczyniu do zapiekania. Jeśli zostanie Ci porcja mięsa, połóż ją na górze na środku naleśników. Wszystko posyp tartym serem mozzarella lub cheddarem i wstaw do piekarnika na 18-20 minut.
- Pokrój drobno awokado oraz pomidora. Po wyjęciu naleśników z piekarnika posyp je przygotowanymi pomidorami i awokado, oraz listkami świeżej kolendry. Podawaj.
SMACZNEGO!