Smażony oscypek to obowiązkowe danie jedzone zapewne przez większość z Was kiedy jesteście w polskich górach. Ostatnio coraz częściej sięgam po dania z tamtego regionu, polecam szczególnie przepis na kwaśnicę, która jest wręcz genialna.
Tym razem zrezygnowałam ze smażenia sera. Sam w sobie po rozpuszczeniu jest już bombą kaloryczną, dodatkowo dodałam do niego boczek. Zdecydowałam się na jego upieczenie, efekt jest pyszny a ilość kalorii odrobinę mniejsza 🙂
Polecane przepisy:
– sałatka z brokułem
– sałatka gyros
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z komosą ryżową i oscypkiem
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
Składniki:
– 6-8 oscypków lub serków ala oscypek (kupując wybierzcie takie najlepsze do smażenia)
– 8-16 plastrów wędzonego surowego boczku – w zależności od wielkości
– żurawina do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Oscypki owińcie boczkiem. Do każdego serka użyjcie jednego lub 2 plastrów, w zależności od ich wielkości
- Oscypki połóżcie na blasze lub żaroodpornym naczyniu i wstawcie na 8-12 min do piekarnika nagrzanego do 190 st C.
- Po zapieczeniu wyjmijcie, ułóżcie na talerzu z dodatkiem żurawiny. Możecie podać z lekką sałatą.
Smacznego!