Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami to jedne z moich ulubionych. Robi się je naprawdę szybko i prosto, a efekt jest niesamowity. Zerknijcie do przepisu na naleśniki, zróbcie ciasto i usmażcie je zgodnie z przepisem a następnie zróbcie nadzienie zgodnie z przepisem poniżej. Będzie super.
Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki:
– przepis na naleśniki
–naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami
– Pieczony naleśnik – dutch baby
– Omlet z serem ricotta
– Przepis na gofry
– Placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– Racuchy drożdżowe
– Przepis na tosty francuskie
– Placki serowe z jabłkami
– Jabłka w cieście
– Placuszki z dyni
– Placuszki jogurtowe z owocami
PANCAKES – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 250 ml maślanki
– 2 jajka rozmiar L
– 50 g cukru pudru
– 50 g roztopionego masła
– 1 płaska łyżeczka sody
– do podania: syrop klonowy lub syrop z agawy
– dowolne owoce: maliny, truskawki, jeżyny, winogrona, borówki, inne
– dodatkowo cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto. Do miski dodaj maślankę, mąkę, jajka, cukier puder, rozpuszczone i przestudzone masło i sodę. Wszystko wymieszaj rózgą.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywieralną powłoką. Wylewaj porcje ciasta tworząc spore placuszki. Naleśniki jeszcze urosną dlatego zostaw im trochę przestrzeni. Smaż na średnim ogniu aż zbrązowieją, 1-2 minuty z każdej strony.
- Naleśniki podawaj polane syropem klonowym lub syropem z agawy, z dodatkiem świeżych owoców, możesz dodać jeszcze nieco cukru pudru dla koloru i ładniejszego efektu. SMACZNEGO!