/Przepis powstał we współpracy reklamowej z RTV EURO AGD/
Święta Wielkanocne już za pasem, dlatego dziś dzielę się z Wami moim najlepszym przepisem na domowy pasztet wielkanocny! Przygotowany z kilku rodzajów mięsa, prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Warto zwiększyć nieco porcje składników podanych w przepisie i przygotować od razu 2 pasztety. Po upieczeniu można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, więc jeśli nie będziesz miał/a czasu przed samymi świętami na jego upieczenie zrób go już dziś!
MASZYNKA DO MIĘSA BOSCH MFW3X14B
Od kilku dni dzięki współpracy z RTV EURO AGD testuję maszynkę do mięsa Bosch MFW3X14B. Na początek opowiem Wam o wyróżnikach tego sprzętu:
• Wydajność mielenia aż do 2,5 kg na minutę
Daje to możliwość naprawdę szybkiego zmielenia produktów, a duża moc sprzętu 2000 W sprawia, że mielenie nie sprawia problemu i jest naprawdę łatwe.
• Szatkownica z 4 bębnami
Przystawki do mielenia mięsa to nie wszystko. Maszynka ma także 4 wygodne szatkownice do warzyw i innych składników. Różna grubość oczek jest dopasowana do różnego rodzaju potraw.
• Nasadka masarska
Nasadka masarska pozwala zrobić kiełbasę czy kiszkę. Jest wygodna w użyciu i zrobisz z nią na przykład wędzoną domową kiełbasę lub białą kiełbasę z moich przepisów.
• Ale to nie wszystko. Teraz podczas trwającej do 30 kwietnia w RTV EURO AGD promocji przy zakupie otrzymasz mikser za 1 zł 🙂
Jaka jest moja ocena tego sprzętu?
Maszynka wykonana jest z bardzo wysokiej jakości materiałów, a jej wysoka moc ma ogromne znaczenie podczas mielenia. Przygotowanie 2 pasztetów z tego przepisu – dwukrotne zmielenie zajęło mi dosłownie kilka minut wraz ze zmianą sitka na mniejsze.
Dodatkowe przystawki w postaci nasadki masarskiej do robienia kiełbasy czy szatkownice z 4 bębnami tnącymi to niesamowity atut, bo kupując jeden niewielkich rozmiarów sprzęt, macie 3 sprzęty w jednym.
Obsługa sprzętu jest niezwykle prosta i intuicyjna. Z boku znajdziecie 2 przyciski, jeden on/of włączający i wyłączający sprzęt oraz drugi regulujący szybkość działania i kierunek obrotu. Ze swojej strony polecam ten sprzęt!
PRZEPIS NA PASZTET WIELKANOCNY
Czas przygotowania: 3h 30 minut
Składniki:
– 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
– 300 g surowego boczku
– 300 g podgardla
– 300 g wątróbki drobiowej
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren czarnego pieprzu
– 2 czerstwe kajzerki
– 3 jajka
– sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa –
– smalec lub masło do wysmarowania formy
– 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę. Dodaj mięso – wszystkie rodzaje oprócz wątróbki. Większe porcje mięsa warto pokroić na 2-3 kawałki. Całość zalej wodą, tak aby ta zakryła wszystko, dodaj 1 łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach.
- Całość gotuj przez 2-2,5 h na średnim ogniu aż mięso zrobi się miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania, włóż umytą wątróbkę i ugotuj ją razem z pozostałymi składnikami.
- Mięso włóż do maszynki do mięsa i zmiel w pierwszej kolejności na grubych oczkach, na gładką masę. Teraz dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę. Ponownie zmiel na mniejszym sicie, aby uzyskać jeszcze gładszą i jednolitą masę.
- Do masy mięsnej dodaj całe jaja, 1 łyżkę soli i 1 łyżkę pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością tartej gałki muszkatołowej.
- Keksówkę nasmaruj smalcem lub masłem oraz wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i wyrównaj górną część. Piecz pasztet w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź pasztet. Możesz zostawić go w keksówce lub wyjąć i przełożyć do innego pojemnika.
Masz ochotę na więcej pysznych wielkanocnych przepisów. RTV EURO AGD oraz wybrani Influencerzy stworzyli kilka fantastycznych przepisów na wielkanocne dania. Ale to nie wszystko. Z tej okazji w sklepie znajdziecie też specjalne rabaty na kuchenne sprzęty i akcesoria. Wejdźcie na stronę i czytajcie szczegóły!
6 comments
Czy można zrezygnować z wątróbki i zastąpić ją czymś innym?
Można pominąć i dać samo mięso w większej iloci, ale nie rekomenduję. Nawet jak ktoś nie lubi wątróbki, to jej nie wyczuje, bo wątróbka jest w 90% pasztetów. A jednak daje ona kremowość.
Jak długo można przechowywać ten pasztet?
Po zamrożeniu do 3-4 miesięcy
Witam. Bardzo ciekawy przepis i chciałabym z niego skorzystać. Pasztet pieczemy z termoobiegiem ? czy góra-dół ?
Jeśli podana jest tylko temperatura to zawsze oznacza ustawienie góra-dół. Przy termoobiegu w przepisach jest zawsze dopisek.