Tradycyjnie na Wigilię zawsze robię tradycyjnie pierogi z kapustą i grzybami, uwielbiam je i tęsknię za nimi cały rok. Tym razem ten sam pyszny farsz do pierogów ubrałam w nieco inną formę pieroga wykonanego z pysznego drożdżowego ciasta. Te pierogi są wręcz idealnym dodatkiem do pysznego barszczu, lub przekąską którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je zrobić zarówno na Wigilię jak i w każdy inny dzień w roku!
Polecam Wam także:
– barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
– wigilijne uszka z suszonymi grzybami
– zakwas z buraków na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 2 h + czas przygotowania kapusty
Porcje: około 30 pierogów
Składniki ciasto:
– 450- 500 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g rozpuszczonego masła
– 3 żółtka
– 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
– 1 łyżka cukru
– płaska łyżeczka soli
- dodatkowo 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pierogów
Składniki farsz:
– 30 g suszonych grzybów
– 300 g kapusty kiszonej
– ½ cebuli
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
- Farsz: Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie około 10-15 minut, aż zmiękną.
- W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz posiekać drobniej. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką wody. Ja wykorzystuję także wodę z gotowania grzybów, to dodatkowy smak mojej kapusty. Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz jeszcze posiekać nieco farsz aby łatwiej nadziewało się pierogi.
- Drożdże świeże: do miski dodaj mleko, 2 łyżki mąki z podanej ilości i drożdże. Wymieszaj dokłądnie aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstaw na 10-15 minut aby drożdże ruszyły.
- Drożdże instant: Do miski dodaj wszystkie składniki podane na liście (do ciasta dodaje się tylko żółtka, białka możesz wykorzystać do zrobienia np bezy od razu lub zamrozić je w woreczku strunowym i wykorzystać za jakiś czas). Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką typu hak do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, już tylko trochę klejące ale odchodzące od ścianek misy podczas miksowania. Musisz wyczuć te moment, dlatego w przepisie podany jest przedział ilości mąki, dodaj 450 g i w razie czego dodaj więcej.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Misę należy w tym czasie przykryć folią spożywczą.
- Po wyrośnięciu wyjmuj ciasto z misy partiami. Odrywaj spory kawałek i połóż na blacie, a następnie rozwałkuj na cienki placek, ale grubszy niż tradycyjne pierogi.
- Wycinaj koła za pomocą na przykład szklanki lub dedykowanej obręczy do pierogów.
- Dodawaj do środka farsz i zawijaj. Nie wiesz jak to robić? Zobacz mój wpis o tym jak lepić pierogi na kilka sposobów.
- Pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Daj pierogom jeszcze chwile urosnąć mniej więcej przez 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Pierogi nasmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż pierogi urosną i pięknie się zazłocą. Pieczenie pierogów zrób na 2 lub nawet na 3 razy, z podanej ilości ciasta wyjdzie dość sporo pierogów.
SMACZNEGO!









3 comments
Witam, czy istnieje możliwość zamrożenia pierożków np. jeszcze przed wypiekiem?
Dzień dobry! Czy pierogi można zamrozić? Najlepiej przed, czy po upieczeniu? Pozdrawiam!
Jak najbardziej, najlepiej zamrozić surowe pierogi i później nie rozmrażać piec je nieco dłużej niż podaje przepis!