Naleśnik o lekko budyniowym smaku i konsystencji, który zapiekasz w piekarniku to z pewnością idealna propozycja dla wielbicieli śniadań na słodko. Zobacz jak prosto go zrobić i jak pyszny efekt będzie!
Polecane przepisy:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– racuchy drożdżowe
– tosty francuskie
– placki serowe z jabłkami
– jabłka w cieście
– placuszki jogurtowe z owocami
– placuszki pełnoziarniste
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
Ilość: 2-3 porcje
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– pół szklanki mąki pszennej
– 185 ml mleka
– 3 jajka rozmiar L
– 2-3 łyżki masła
– 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
– 2-3 łyżeczki cukru pudru
– owoce do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C.
- Do piekarnika wstaw naczynie do zapiekania i włóż do niego 2 łyżki masła. Masło powinno rozpuścić się w naczyniu, ja jeszcze dodatkowo rozprowadzam je pędzlem kuchennym po wszystkich ściankach.
- Do miski dodaj mąkę, mleko, jaja w całości, cukier z prawdziwą wanilią lub 2 łyżki cukry drobnego i odrobinę ekstraktu waniliowego. Wszystko dokładnie zmiksuj na lekko puszystą masę.
- Wlej ciasto do naczynia które nagrzało się w piekarniku i piecz przez 20-25 minut. Jeśli robisz w jednym naczyniu tak jak ja ten czas wyniesie do 25 minut, jeśli w mniejszych naczyniach zdecydowanie krócej.
- Naleśnik wyjmij z piekarnika i podawaj z dodatkami. U mnie to cukier puder i świeże owoce, ale możesz zamienić je na pyszne konfitury, słodki serek waniliowy lub inne dodatki.
SMACZNEGO