Bez tego klasycznego śniadania nie wyobrażam sobie śniadań w mojej kuchni. Jajko sadzone, chrupiący i pyszny boczek, a do tego kromka pysznego domowego chleba i nie potrzeba mi już nic więcej. Zobacz mój przepis na jajka sadzone z boczkiem 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– najlepsza jajecznica
– Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– Jajka zapiekane z parmezanem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
JAJKA SADZONE Z BOCZKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-3 jajka
– 1 łyżka masła
– 3-6 plastrów wędzonego boczku
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozpuść masło.
- Z boczku usuń twardą skórę i chrząstki jeśli będą. Połóż boczek na patelni i przez 3 minuty podsmażaj go na średnim ogniu z jednej strony, wytapiając trochę tłuszczu.
- Przewróć boczek na drugą stronę i od razu wbij na boczek jaja. Najlepiej wbijać jaja wcześniej do małych miseczek i na patelnię tylko wlać zawartość.
- Dopraw jajka odrobiną soli i pieprzu, z ilością soli uważaj jednak bo boczek ma w sobie już sporo soli. Smaż jajka 3-4 minuty aż białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne.
- Zdejmij delikatnie jajka na boczku z patelni, podawaj od razu najlepiej ze świeżym domowym chlebem i dodatkami.
- Jeśli chcesz zjeść do tego pyszne domowe pieczywo, zapraszam Cię do moich przepisów na pieczywo.
Smacznego!