Ser halloumi to genialny dodatek do dań. Uwielbiam go w sałatkach, na kanapkach, w burgerach. Jest pyszny i miękki po podgrzaniu, a jego lekka słoność idealnie komponuje się z dodatkami.
Dziś mam dla Was ser halloumi w nieco innej, bo lekko słodkiej odsłonie. Pyszny sos z dodatkiem miodu, oliwy, cytryny i chilli jest tu petardą smakową. Dodatkowo podczas pieczenia z pomidorków też wydobędzie się sporo soku, czyniąc potrawę jeszcze smaczniejszą. Do tej zapiekanki wystarczy już tylko grzanka i tyle.
Jeśli lubicie dania z serami, zapraszam Was także do przepisów na:
Sałatka z soczewicą i halloumi
Sałatka z halloumi i gruszką
Sałatka z figami i halloumi
Burger z halloumi i śledziem
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Sałatka z halloumi
Sałatka z halloumi i hummusem
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi
Bulion z jajkiem i serem halloumi
PIECZONY SER HALLOUMI Z POMIDORAMI
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 200-250 g sera halloumi
– 10-15 małych pomidorków
– 1-2 łyżki miodu
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka płatków chilli
– świeżo mielony pieprz
– kilka kromek jasnego pieczywa + odrobina oliwa na grzanki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200o C.
- Ser halloumi pokrój na plastry. Małe pomidorki zostaw w całości lub przekrój na połówki jeśli są trochę większe.
- Ser i pomidorki ułóż w naczyniu do zapiekania.
- W miseczce połącz miód, oliwę, sok z cytryny i chilli. Dodaj 1 lub 2 łyżki miodu w zależności od tego jak słodką chcesz mieć potrawę. Po wymieszaniu sos będzie jednolitą dość gęstą emulsją. Polej sosem składniki.
- Wszystko oprósz świeżo mielonym pieprzem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut do zrumienienia, oraz zmiękczenia sera.
- W czasie pieczenia nasmaruj kromki pieczywa oliwą i podgrzej je na grillu lub patelni grillowej.
- Upieczony ser podawaj z grillowanym pieczywem i z dodatkiem sałatki.