To pyszne meksykańskie danie, idealne na kolację lub obiad w ciepły dzień.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
– nachos z kurczakiem
– enchiladas z kurczakiem
– fajitas z kurczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– rollsy z salami
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 duża pierś z kurczaka
– mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu
– 1-2 łyżeczki sosu Tabasco – opcjonalnie
– 7-9 kukurydzianych tacos lub małych pszennych tortilli
– 10 pomidorków cherry
– marynowane papryczki jalapeno
– 1 duże awokado
– 2 łyżki śmietany
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż usmaży się.
- Do tacos włóż kawałki kurczaka, pokrojone pomidorki papryczki jalapeno, niewielkie kawałki awokado. Dodaj trochę śmietany i tabasco, posyp świeżą kolendrą. Podawaj.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM