Coraz częściej przekonuję Was do tego, aby spróbować dyni w różnych postaciach bo dynia nie jest ani mdła ani nijaka. To znaczy jest, jeśli nieodpowiednio ją przygotujemy, ale zupa dyniowa z dodatkiem odpowiednich przypraw jest przepyszna, lekko pikantna i taka że mamy ochotę zjeść jej więcej!
Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z dyni z jabłkiem
– zupa krem z dyni
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– góralska kwaśnica
– bruschetta z dynią
– pasta z dyni i koziego sera
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1l bulionu drobiowego lub z jarzyn
- śmietana 18% lub jogurt grecki do podania
- sól, pieprz i świeżo mielony pierz do podania
WYKONANIE:
- Dynię obierz (w zależności od odmiany, np. przy hokkaido obieranie nie jest konieczne), usuń pestki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Dynię połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, aż stanie się miękka. Po upieczeniu zblenduj dynię na jednolite puree. Do tego przepisu możesz też wykorzystać gotowe puree.
- Cebulę posiekaj drobno, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- W garnku podgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj czosnek i przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, chilli i wędzoną paprykę. Podsmażaj 2-3 minuty i dodaj puree z dyni i gorący bulion. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj do momentu zagotowania.
- Zupę przetrzyj za pomocą końcówki blendującej miksera. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżo mielonego pierzu. Zupa doskonale smakuje też z dodatkiem świeżych ziół, idealnie sprawdzi się tu tymianek lub rukiew wodna.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.