To doskonała propozycja dla Tych z Was którzy lubią wyraźne, lekko pikantne smaki. Zupa z pora i soczewicy jest dość gęsta dzięki dodaniu do niej czerwonej soczewicy, dlatego może stanowić samodzielne danie. Idealnie nada się na kolację jako ciepła potrawa 🙂
Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– kalafiorowa
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
PRZYGOTOWANIE: OK 1,5 H
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki:
– 1 średniej wielkości por
– 100 g czerwonej soczewicy
– 1 duży świeży pomidor (lub 2 mniejsze)
– 2 ząbki czosnku
– kawałek świeżego imbiru (po posiekaniu ok 1 łyżki)
– 1 świeże chilli średnio ostre
– kilka łyżek jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka suszonej kolendry
– 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
– kilka nitek szafranu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– szczypior/dymka do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowania zupy rozpocznijcie od drobnego posiekania czosnku, imbiru oraz chilli. W zależności od tego jak ostrą zupę chcecie przygotować możecie pokroić chilli w całości lub usunąć wcześniej pestki.
Na oliwie lekko poddusić czosnek i imbir, oraz pokrojonego w plasterki pora. Dusić około 4-5 minut po czym wlać ok 150 ml wody i dorzucić czerwoną soczewicę, przyprawy (chilli, kolendrę, kmin i szafran). Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować ok 12-15 minut na małym płomieniu. Pod koniec zaglądajcie jednak czy zupa nie zrobiła się zbyt gęsta i nie będzie się przypalała. W tym momencie dodajcie pomidora obranego ze skórki (należy go sparzyć we wrzątku i obrać) i pokrojonego w grubą kostkę. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie zupę od razu z łyżką jogurtu naturalnego oraz grubo pokrojoną dymką lub grubszym szczypiorem.
11 comments
Ta zupa wydaje się być pyszna! 🙂 Ale dość drogie składniki 🙂
Alicja w rzeczywistości składniki nie są drogie. Soczewica czy por powinny kosztować kilka złotych, tym bardziej że zużyjesz jedynie 1/4 opakowania soczewicy (u mnie 400g w opakowaniu). Drogie mogą być przyprawy, ale te kupuje się na długo i starczą nawet na 6-12 miesięcy 🙂 A jeśli nie chcesz kupowac szafranu możesz zamiast niego dodać łyżeczkę kurkumy, też da piękny kolor zupie 🙂
Przejrzałam sobie różne przepisy na Twoim blogu i aż mi ślinka cieknie 😀 Ta zupa wygląda naprawdę przepysznie!
Dziękuję 🙂
Mniam jaka apetyczna zupka 🙂
a soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć?
W tej zupie nie jest to wymagane 🙂
A soczewica z puszki czy surowa? Soczewica ile się gotuje bo nigdy nie robiłam ?
Oczywiście surowa, ona się ugotuje w zupie.
Czy na pewno 150 ml wody trzeba dodać do 100 g soczewicy oraz 2 porów?
Tak, dodatkowy sok będzie jeszcze z pomidorów 🙂