To jeden z tych obiadów, które zjadłam i pomimo najedzenia chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż 30 minut!
Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– ośmiornica przepis
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE
– krewetki w białym winie
– kalmary w czosnku
– sałatka z pieczonym kalafiorem
pikantne krewetki na puree z kalafiora
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki krewetki:
– 400-500 g krewetek
– pół łyżeczki papryki chilli (ostrej)
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– szczypta soli
Składniki puree:
– pół kalafiora
– 2 płaskie łyżki śmietany
– 100 g sera cheddar
– sól, pieprz
Składniki szpinak:
– 125 g boczku surowego wędzonego
– 200-250 g surowych liści szpinaku
Przygotowanie:
- Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Możesz użyć mrożonych krewetek, koniecznej jest jednak uprzednie rozmrożenie.
- Krewetki dopraw papryką chilli, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj przyprawy aby każda z krewetek była nimi otoczona. Odstaw.
- Kalafiora pokrój na małe różyczki, a następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Powinny być dość miękkie, dzięki temu łatwiej będzie Ci uzyskać jednolite puree. Po ugotowaniu dodaj do kalafiora śmietanę i drobno starty ser cheddar. Zgnieć kalafiora z dodatkami na puree, a na koniec dopraw do smaku odrobiną soli jeśli uznasz że to konieczne (ser jest dość słony).
- Na suchej patelni podsmaż boczek. Powinien się smażyć 7-9 minut, aż stanie się chrupiący i wytopi się spora ilość tłuszczu. Do boczku włóż umyte liście świeżego szpinaku i pozwól im zwiędnąć. Dalsze smażenie potrwa jedynie 2 minuty.
- W tym samym czasie co szpinak, na drugiej patelni przygotuj krewetki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i smaż je z każdej strony aż zrobią się pięknie różowe. Proces smażenia z obu stron potrwa około 10 minut (dla krewetek średniej wielkości), w tym czasie na około 2 minuty przykryj krewetki pokrywką, szybciej dojdą wtedy w środku.
- Na talerze rozłóż puree, na kalafiorze połóż krewetki i dodaj szpinak z boczkiem.
SMACZNEGO!
1 comments
Wspaniale wygląda to danie. Dawno nie jadłam krewetek, a ze szpinakiem to chyba nigdy!